Fırat Demirel Hakkında: Yazar, araştırmacı, mühendis. @webrazzi @arkakapak / J. Coffey’den hallice. / @TRgirisimleri desteğinizi bekliyor: TurkiyeninGirisimleri.com
Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır.
: Dijital dünyanın kargastik ismi Fırat Demirel ? Seni çevrimiçi yakaladım, sorularım var. Yazışalım mı?
: Hazırım 🙂
: Süpersin ?
: Değerli okuyucularımız için bize kendinden bahseder misin? Seni senden dinleyelim ?
: 1985 Kars doğumluyum. 2004’te İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleşince İstanbul macerası başladı. 2017’den bu yana profesyonel olarak dijital sektörde çalışıyorum. Önce mobil servisler ve web projeleri geliştirdim, 2009’dan bu yana da Webrazzi.com’da internet girişimleri ve teknoloji dünyası hakkında yazar olarak görev alıyorum.
: Bilmem yeterli oldu mu. 🙂
: Blog yazarı alırım bi ceviz ? Cevizlik işler yapan güzel insan, daha ne olsun ?
: ?
: Dijitalde ilk günün nasıl başladı? Seni bu alana doğru çeken şey ne oldu?
: Hmm. Kars’ta bir internet kafede girmiştim sanırım ilk kez. Bir de ortaokulda eve dönerken bir mağazanın camında bilgisayardan televizyon yayını yapıldığını görmüştüm. Sanırım o zaman etkilendim. Üniversiteye geldiğim evde internete bağlanmamıştım hiç. Her şey buraya gelince başladı. 🙂 İnternette arama yapmak ve merakının peşinden gidebilmek sanırım ben içine çeken şey oldu.
: Dijitalin cazibesi dayanılmazdır ?
Webrazzi ile beraber internet girişimlerinin nereden nereye geldiklerine şahit oluyorsun. Belki de kendini onların hikayesinde buluyorsun.. Nasıl bir his?
Webrazzi ile beraber internet girişimlerinin nereden nereye geldiklerine şahit oluyorsun. Belki de kendini onların hikayesinde buluyorsun.. Nasıl bir his?
: Tarihe tanıklık etmek harika bir his. Elbette kendi hikayem de bunun bir parçası. 🙂
: Fırat Demirel sözlüğünden girişimcinin tanımını alabilir miyiz?
: Dijital dünya için konuşacak olursam; kalıpların dışına çıkan bir iş için teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan kişiye girişimci derim.
: Girişimciler duysun, okusun, kulaklarına küpe yapsın ?
: Yazarlık yönünü açmak istiyorum biraz. Dijital dünyada üretici rolünü üstlenmek kolay değil.
: Dijitalden önce var mıydı, yoksa dijitalle mi başladı yazarlık?
: Üniversiteye kadar bir şey yazan biri değildim. Zaten sayısalcı olduğumuz için edebiyata çok meyilli değildim. Ama üniversitede bir kafamın dumanlı olduğu bir dönem günlük yazmaya başladım. Uçakta, trende, otobüste, vapurda, her yerde kendi hikayemi, hissettiklerimi vs. yazar oldum. Normalde dijitalde başladı diyecektim ama evet, öncesinde böyle bir yoğun yazınsal tecrübem oldu. Sonra bir arkadaşım beni yönlendirdi, önce Pilli Network bloglarında sonra Webrazzi’de yazmaya başladım. Yazış o yazış. :))
: Pilli Network Türkiye internet tarihinin mihenk taşlarından ?
: Evet, bendeki yeri de ayrıdır. Dijitalde Türkçe içerik üretilmesine önemli katkıları oldu. Ama maalesef oradan ayrılan yazarlar, sanırım, çok fazla bu işe tutunmadı. Ben bir istisna gibiyim.
: Türkiye’de bloglar ve blog yazarları hakkında neler düşünüyorsun? Şu sıralar pek sardım bu konuya ?
: Özelde yorum yapamam ama genel olarak nitelikli Türkçe içerik üretmek konusunda gidecek çok yolumuz var bence.
: 17 Kasım’da Kadir Has Üniversitesi’nde “Üçüncü Blog Yazarları Çalıştayı” düzenlenecek. Orada bu konular daha ayrıntılı tartışılacaktır. Ben de bir oturumda konuşmacıyım. Tüm Dijital Karga okuyucularını beklerim. 🙂
: Duymayan katılmayan kalmasın ?
: Aylık kitap ve kültür dergisi çıkarıyorsunuz. Arka Kapak projesinden bahsedebilir misin?
: Hem dijitalde hem gelenekselde üretiyorsun ?
: Arka Kapak bundan 3 yıl önce Türkiye’de edebiyat ve kültür alanında nitelikli bir yayın olma iddiasıyla yola çıktı. Babil.com’un da kurucusu olan Mehmed Ali Çalışkan’ın liderliğindeki dergiye bende sanırım 3. sayısında dahil oldum. Benim gibi dijital/teknolojik kültür üzerine bir yazara kabul etmesi de sanırım Arka Kapak’ı diğer edebiyat dergilerinden ayıran yanlarından biri. Dergide çok değerli isimlerle yazma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Kitap fuarına gidecekleri Salon 3, No: 3605B’de Arka Kapak standını ziyaret edebilirler. Arkakapak.com’da da bazı içeriklerimizi okuyucularımızla paylaşıyoruz. 🙂
: İyi fuarlar değerli okuyucular ?
: İnternet girişimleri, edebiyat ve teknoloji şüphesiz bu alanlarla beraber bir çok alanda sosyal medyadan faydalanıyoruz.
: Sosyal medya içerik üreticilerine, internet girişimcilerine, geleneksel yazarlara ne gibi fırsatlar sunuyor?
: Sosyal medyanın en büyük etkisi içerikleri birer virüs gibi yayabilmesi. Bu sayede içeriklerimizi çok geniş kitlelere ulaştırabiliyoruz. Ancak özellikle Twitter ve Facebook blog yorumcularının sonunu getirdi diyebiliriz. Artık eskisi gibi blog yazılarının altında uzun yorumlar görmek zor. Diğer yandan sosyal ağlar epey zamanımızı çaldığı gibi üretkenliğimizi de etkiliyor. Hatta içeriği ‘flood’ ile paylaşanlar da var. Ben daha çok bağımsız yazı üretme taraftarıyım. Özetle sosyal medyanın iyi taraflarını alalım ama kendimizi de kaptırmayalım. 🙂
: Sosyal medyayla beraber alışkanlıklarımız da değişiyor. Dijitalin Fırat Demirel’in hayatındaki en büyük etkisi nedir?
: Ömrümü tüketmesi. 🙂
Şaka bir yana internetle tanıştıktan sonra ciddi şekilde zamanımı almaya başladı. Gerek merakımın peşinde gerekse kontrolsüz şekilde dijital dünyaya bağımlı hale geldim. Otomobil oyunlarını bıraktım. Dizi-sinema da çook nadir izliyorum. İnternette çok gezinmek bir anlamda beni derinleştiriyor ama bir yandan da analog hayatı özlüyorum.
: Kargaların ömrü hayli uzun ?
: Evet, sen o konuda daha şanslısın. 🙂
: Mikrodan makroya doğru yolculuğa başlıyoruz ?
: Dünyadaki gelişmeleri baz alınca Türkiye’de dijitali nasıl değerlendiriyorsun?
: Dijitalden kastın nedir tam olarak?
: Dijitalle ilgili her şey. Sosyal medya, Endüstri 4.0, dijital pazarlama, big data…
: Dijital dünya konumdan bağımsız bir kavram. Dolayısıyla aslında dünyadaki hemen her gelişmeyi takip etmemiz ve kullanmamız mümkün. Ancak yine içerik tarafında olduğu gibi ürün ve hizmet
anlamında da değerli işler üretme sıkıntımız var. Yine de umutluyum, dijital ekonomi genişledikçe daha kaliteli iş yapanların sayısının da artacağı kanaatindeyim.
anlamında da değerli işler üretme sıkıntımız var. Yine de umutluyum, dijital ekonomi genişledikçe daha kaliteli iş yapanların sayısının da artacağı kanaatindeyim.
: Yaani içerik bulma noktasına yerli arama motoru pazarına iddialı bir giriş yaptı. Ne düşünüyorsun?
: Geç bir adım olduğuna şüphe yok. Teknik anlamda tartışılacak tarafları da var ama geribildirimlerle daha iyi bir noktaya gelebilir. Google’ın iyice reklama bulanmış olduğu bir ortamda yerli bir arama motoruna şans verebilirim.
: Türkiye’nin İnternet Girişimleri kitap projen var. Arıkovanı’ndan da destek bekliyorsun. Proje hakkında söyleyeceklerin vardır, söz sende ?
: Türkiye’de 2006 yılından önce internet girişimlerine ciddi şekilde odaklanan bir dijital yayın organı yoktu. Bu nedenle Türkiye’nin ilk internet girişimlerinin nasıl bir kuruluş ve büyüme aşaması geçirdiklerini tam olarak bilmiyoruz. Ben de ilk kitabımla çok az bilgiye sahip olduğumuz bu 10 yıllık dönemi aydınlatmak, internet sektörüne ve girişimcilere faydalı bir eser sunmak istiyorum. Dijital Kargo okurlarını da destek olmasını diliyorum. ?
: Girişimcilik ve girişimler tüm dünya için hayli önem taşıyor. Bol cevizli olacağı kesin. Geniş bir kitleye ulaşması dileğiyle..
: Allah kimseyi dünya malına aşık etmesin. ~ Babam
Fırat Demirel için sözün ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
: Babamın aklımda kalan bir sözüydü. Maddiyata fazla önem vermemek gerektiğine inandığım için baş köşeye koydum. ?
: Türkiye’de internet girişimleri ve girişimcileri hakkında neler düşünüyorsun? Düşüncelerini, tavsiyelerini, tespitlerini öğrenmek faydalı olacak ?
: Girişte de bahsettiğim gibi girişimcinin olaylara farklı bakabilmesi ve teknolojinin nimetlerinden faydalanması gerek. Bunu başarmak için de başkalarının tecrübelerini okumak, araştırmak ve özellikle çok çalışmak lazım. Kader gayrete aşıktır derler, girişimcinin kaderini de gayreti belirliyor bence. 🙂
: Arıkovanı nedir? Bilmeyenler için bizi aydınlatır mısın?
: Arıkovanı bir kitlesel fonlama platformu. Bir projesi olan ama sermeyesi olmayan kişiler bu gibi platformlarda hayallerini gerçekleştirme imkanı buluyor. Diğer kullanıcılar da hem proje sahiplerini destekliyor hem de üretilecek bu yeni ürünleri satış fiyatını altında almış oluyor.
: Kemerlerini sıkı bağla. Hızlı sorulara geçiyoruz ?
: Hızlanalım. ?
: Kitabı çıkacak birisi olarak kitap önerilerini alalım ?
: Uzun bir konuya girdik, bunu ayrıca konuşalım. 😀
: En sevdiğin kelime?
: Hayırlısı
: Favori rengin?
: Sanırım yok
: Maviyi, yeşili severim.
: En sevdiğin şehir?
: İstanbul olabilir. Hem güzelliğiyle hem ikiye bölünmüş, zıtlıkları içinde barındırmasıyla çok özel bir şehir.
: En sık kullandığın sosyal medya kanalı?
: Android’deki menüye bakılırsa Instagram ama webi katarsak sanırım Twitter olur.
: Favori mobil uygulaman?
: Adblock Browser 🙂
: WhatsApp Röportajını nasıl buldun?
: Güzeldi. Samimi bir tarzı var.
: Röportaj için önereceğin isimler var mı?
: Bana da vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
: Hmm. Ahmet Durmuşoğlu, Sait Borlak, Ahmet Alpat, Onur Özcan. Bu isimler farklı şeyler anlatabilir. 🙂
: Kitabın bol destek alsın, bol okuyucuya ulaşsın Fırat Demirel. Dijitalde güzel işler yapman güzel izler bırakman dileğiyle. Cevizle kal Kargayı unutma ?
: Klavyene vaktine sağlık hocam tekrar görüşmek üzere ?? Kitap önerileri için ekleme yapacaksak çarşambaya kadar gönderebilirsin..
: Çok teşekkürler. Merak edenler blog yazılarıma firatdemirel.com’dan ulaşabilir.