Mesajlar uçtan uca şifrelidir. WhatsApp da dahil olmak üzere bu sohbetin dışında bulunan hiç kimse mesajlarınızı okuyamaz ve dinleyemez. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

: Gak. Değerli Pelin Ankay Kudu’yu çevrimiçi buldum. Sorularım var. WhatsApp Röportajı’na var mısın? 🐦⬛

: Selam 🙂 elbette varım

: Öncelikle seni tanıyalım. Bilenlere hatırlatmış bilmeyenlere ceviz atmış oluruz 🤓

: Kendinden kısa bahsedebilir misin? Kargastik sorularla devam edelim sonrasında 🤓😎

: Pelin Ankay Kudu

: Klinik Psikoloğum ve Psikal Park’ı kurdum. Genç bir girişimci de diyebiliriz 🙂

: Hem genç hem girişimci en sevdiğim 😎

: Psikal Park’tan bahseder misin biraz? Farklı kılan nedir burayı?

: Psikal Park 4 yıl önce İstanbul’da başlayan bir hikaye. Bireylere, kurumlara ve topluma psikolojik çözümler üretmeyi hedefleyerek başladık. Başladık diyorum çünkü Psikal Park aynı zamanda Ruh Sağlığı Uzmanları için bir birleşme alanı

: Psikologların Meslek Yasası yok. Ben de bunu diyerek bir ceviz atmış olayım 🙂 yani bu ne demek.. Bizi denetleyen kimse yok. Farkımız burada başlıyor

: Kargalar için de yer açmalısınız. Anlatacak çok konumuz var 🐦⬛🤓

: Meslek Yasaları önemli bir konu gündemime alıyorum 👍

: Meslek yasamız yok o zaman biz kendimizi deneteleyim dedim ve Psikal Park’ta alanında uzman bir ekip kurduk. Hemen ardından yaş grupları ve destek almak istenilen konularla ilgili uzmanları belirledik. Ve düzenli olarak birimlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

: Farkınız ne diye sorarsan. Psikal Park takım için tam bir emek. Bu dönemde bu sistemde bunu yaratmak ancak aşkla yapabileceğiniz bir işin sonucu

: Aşkınız ekipçe daim olsun ❤️

: Aşka çok uzak olmayan bir konuyla devam edelim

: “Cesaret kadınların geninde var” diyorsun. Seni cesaretlendiren ve girişimcilik yolculuğunda en çok etkileyen şey ne oldu?

: Girişimcilik bir duygu bence 🙂 ben kendi markamı kurmam gerekiyor düşüncesiyle büyüdüm. Ama sadece istek, cesaret tabiki yeterli değil. Gerekli destekleri bulmanız lazım. Yapamayacağınızı düşündüğünüz anlarda birinin sana Devam Et demesi muhteşem ✨Eşim ve ailem bu konuda en büyük destekçilerim oldular. Eğer istiyorsan büyük ya da küçük bir adım at. Ve küçük adımların bambaşka yerlere ilerlediğini gör.

: Peki, küçük adımlar arasında kadınlar adına aileler adına toplumsal etki oluşturabilecek konular da var mı?

: Hatta soruyu genişletebilirim. Ayrı ayrı cevaplar da alabilirim ☺️

: Psikoloji biliminin Türkiye’de hak ettiği yere gelmesi için var gücünüzle çalıştığınızı söylüyorsun. Sence Türkiye’de psikolojiye bakış açısı son yıllarda nasıl değişti?

: Mutlaka bu farkındalık yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar ihtiyaçlarını daha farklı incelemeye başladı. Birazda değişen dünya buna öncülük etti diyebiliriz. Ama toplumun bir bölümü için psikoterapiye erişim çok zor. Maddi olarak ya da fiziki olarak erişimde zorlanan büyük bir kitle hala var. Psiko-sosyal çalışmalarımız 2021’de başladı. Erişimi olmayan Kadın, Çocuklar ve Yaşlılara gönüllü psikoterapi hizmeti sağladık. Hemen ardından Mülteci Kadın ve Çocuklarla ilgili grup çalışmalarımız oldu. Ve hala hem merkezimizde hem de sahada kadınları desteklemeye devam ediyoruz

: Rotayı disiplinlerarası bir konuya çevirmek istiyorum

: Bence de iyi yaparsın. Beni bu konuda bırakırsan saatlerce yazabilirim 🐦⬛

: Yetişkin dünyasında zihnimizi koruyabilmek için sınırlar koymak doğal bir beceri gibi görünürken, dijital dünyada bu sınırları belirlemek çok daha zor. Sence neden?

: Evinin kapısını kapatabiliyorsun ama dijitali kapatmak mümkün değil.

: Akıllı saatler, telefonlar, bilgisayar, televizyon… saymakla bitmez. Artık çaycılar, beyaz eşyalar bile çok akıllı. İnsan bu akıllı dünyanın karşısında teslim olmayı daha kolay buluyor. Yani arkadaşımızla kahve içerken gelen WhatsApp bildirimine bakması, akıllı saatine bildirim gelmesi gibi örnekler verebilirim. Sınırsızlık burada başlıyor

: Bir yandan dünya dijitalleşirken insanlar a-sosyalleşiyor. Dijitalde 2. bir kimliğimiz var ve onu istediğimiz gibi yönetebiliyoruz.

: Zihin yönetebildiği kimliğini önceliklendiriyor. Dijitalde duygularımızı istediğimiz gibi gösterebiliyoruz, güzeliz, yakışıklıyız, başarılıyız. Kusursuzuz. Ama gerçek hayat böyle değil. Dijitalin bu kandırmacası insanları yalnızlaştırıyor.

: Aslında insanın kendi hayatında dijital ve gerçek hayat arasında savaş söz konusu diyebiliriz.

: Dijital tükenmişlik dediğimiz olgu, geleneksel yaşamla kıyaslandığında bireylerin psikolojisini nasıl etkiliyor? Dijital Dünya vs Yetişkin Dünya savaşını nasıl yorumlayabiliriz?

: Savaşamayacak kadar içindeyiz mi desek 🙂 hayatımızın kontrolünü elimize almamız lazım. Ya da ıssız bir adaya taşınmak da iyi bir fikir olabilir

: Dijital insanın hayatını kolaylaştırıyor. Ama bunu yaparken doğal becerilerimizi yavaşlatabiliyor. Mesela markete gitmek yerine online sipariş. Bir dosya hazırlamak yerine hemen Yapay Zeka, kitap okumak yerine sesli kitaplar. Bunlar rutine girdiğinde artık hareket alanımız kısıtlanmış oluyor. İnsan sosyal ve üreten bir canlı. En önemlisi bu yönlerimiz zorlandıkça gelişiyor. Geleneksel yaşamda insanlar daha hareketli, atik bir yaşam sürerken dijital çağda bizler daha yavaşlamış ve kronik yorgunlukla geçen bir hayat sürüyoruz.

: Bir psikolog bu kadar karamsar konuşmamalı diyerek bir not ekliyorum 🙂 bu böyle gitmek zorunda değil. Dijitalin nimetlerinden yararlanalım ama işimizi tamamen ona bırakmayalım.

: Hemen pozitife odaklanalım. Sağlıklı Zihin, Güçlü Yaşam diyelim o zaman 😎 Sence bireylerin dijital dünyada ruh sağlığını koruması için en temel alışkanlıklar neler olmalı?

: Mottomuz 😍

: Motto, misyon, vizyon… hepsine etki ediyor gibi 🤓

: Bizi en çok etkileyen yerden bahsederek başlayayım o zaman.. Sosyal medya gerçek bir dünya değil. Gerçekçi olmayan her düşünce tabiri caizse bizi hasta eder. Sosyal medyanın muhteşem beden baskısı, sahte pozitif yaşam baskısına yenik düşmemek için bunu gerçek olmadığını kendimize sık sık hatırlatmamız gerekiyor. Alışkınların arasına mutlaka ‘Sosyal Medya Detoxu’ rutinini ekle. Son dönemlerde çok popüler 🙂 sana iyi gelecek.

: Dijital iş yaşamımızın olmazsa olmazı. Son dönemlerde her işimizi Yapay Zeka yapıyor. Bir öneri

: İş dünyasına yelken açmışken kurumlarda mutlu çalışma kültürü oluşturmak önemli bir misyon. Sence bir şirketin çalışanlarına psikolojik destek sunması nasıl bir fark yaratıyor?

: Özellikle dijital ve gerçek dünya arasında psikolojik savaş varken motivasyon, verimlilik gibi konuların daha çok etkilendiğini düşünüyorum.

: Değişen dünyada kurumlar en büyük sermayesinin çalışanları olduğunu ifade ediyor. Biz de Türkiye’de bu kültürü yaymak için çalışıyoruz. Tüm yöneticilerin şikayeti, aidiyet olmaması, verimsiz çalışma vb. Kurumlar çalışanını önceliklendirmezse çalışanlar nasıl ait hissedebilir? İnsan iş ya da özel hayatıyla ilgili mutsuzsa nasıl verimli olabilir? Biz destek verdiğimiz kurumlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Ve kurumlar bunu rutinlerine ekliyorlar. Koşarak gittiğimiz iş yerleri mümkün 🙂

: Akbank Binyaprak Kadın Girişimci Mentorluk Programı’na katıldın. Bu deneyim sana neler kattı?

: Genç bir girişimci olduğunuzda profesyonel desteklerden yararlanmak önemli. Bu programda çok değerli bilgilerle tanıştım. En önemlisi mentorüm bana bambaşka bakış açıları kattı. Ve hemen sonrasında Psikal Park’ta bir Danışman Kurulu kurma kararı aldım.

: Gençlikte bilgiye ulaşmak çoğu zaman finansa ulaşmaktan daha değerli oluyor 🙂 tecrübeleri ciddiye alırım. Ve girişimcilere öneririm.

: Sosyal medyada yer alan bilgi kirliliği de tetikliyor bu durumu bildiğin üzere ☺️

: Psikolojiyle ilgili toplumda en sık karşılaşılan yanlış inanışlar neler? Bunları nasıl kırabiliriz?

: ‘Bir seans gittim hiç bir fayda alamadım.’ Yıllardır edindiğin alışkanlığı 50 dakikada değiştiremezsin. Bu bir süreç.

: ‘psikolog sayılırım.’ hayır değilsin. Psikoloji lisansı okuman ve üzerine uzmanlıklar, yetkinlikler alman gerekir. Lütfen terapiye gittiğinizde diploma talep edin!

: ‘kendim hallederim kimseye ihtiyacım olmaz’ anlayışı. İnsansın ve zaman zaman yardıma ihtiyacın olabilir. Yardım almak güçsüzlük değildir.

: ‘psikolog sadece dinliyor.’ hayır. Seni farklı dinliyor ve bilimsel yöntemler uyguluyor. Psikoloji bir bilim dalı. Seni dinleyip arkadaşça dertleştiğin bir yer değil.

: ‘ya birine anlatırsa’ Asla. Meslek etiğimizde gizlilik en önemli maddedir. Psikoterapistiniz sizden aldığı tüm bilgileri saklı tutar. Güven zamanla oluşan bir bağdır. Hemen anlatmak zorunda değilsin. Güvenmek için zaman tanıyabilirsin.

: Duvara asılması lazım her birinin ☺️

: Kırılması Gereken Algılar Duvarı 🐦⬛

: bunu beraber yapalım 🙂

: memnuniyetle ☺️

: hazırsan hızlı sorulara geçebiliriz 😎

: hadi başlayalım

: Pelin Ankay Kudu’nun favori kelimesi nedir?

: o iş bende

: Favori kitabın hangisi?

: Oğuz Atay Tutunamayanlar

: Favori şehirlerin hangileri? Bir Türkiye bir yurt dışı olabilir.

: İstanbul aşığıyım. Ama favorin ne dersen İsviçre Basel

: Müzikte takip ettiğin, kulağımızın pasını silecek öneriler varsa hemen alabilirim 🎺🎶

: Şara Kaplan-Bipolar. bir psikologla konuşuyorsunuz 🙂

: Arya’nın bir parçası olarak kendi girişiminin yatırımcısı olmak nasıl hissettiriyor? Arya Women bir platformdan fazlası diyebilir miyiz?

: Kesinlikle diyebiliriz. Her şeyden önce muhteşem kadınlar, muhteşem organizasyon. Kendi girişimimin yatırımcısı olmak bazen stresli, bazen başarılı hissettiriyor 🙂

: Favori girişimcin kim? Sam Altman mı? Mark Zuckerberg mi? Elon Musk mı?

: Seçeneklerin dışında cevapta alabilirim, sebebiyle birlikte hatta ☺️

: zor yerden sordun 🙂

: Sam Altman diyelim. Az önceki söylediklerime ithafen 🙂

: WhatsApp Röportajı’nı nasıl buldun?

: Arya Women 😍

: Her zaman beklerim. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim 😍

: Görüşeceğiz mutlaka, cevizlik işlerimiz var 🙃