Bu Basit Ama Şaşırtıcı İşlemle Spam Maillerine Veda Ediyoruz !

spam

  • Sanal alemde her gün yaklaşık 320 milyar e-posta spam olarak gönderiliyor.
  • Kötü amaçlı yazılımların %94’ü bu spamlar aracılığıyla iletiliyor.
  • Peki, size bu tür mailleri sadece bir tıkla engelleyebileceğinizi söyleseydik?

Uluslararası e-posta trafiğinin yarısından fazlası spam maillerinden oluşuyor ki bu da çoğu insanın muhtemelen beklediğinden daha şaşırtıcı bir istatistik.

Spam mailler her zaman sinirlerimizi bozsa da bazen eğlenceli olabiliyorlar fakat çoğu zaman da göründüklerinden daha tehlikeliler. Gmail tarafından gelen istatistiklere göre her gün 100 milyondan fazla kimlik avı/phishing e-postası engelleniyor ve bunların 18 milyonu COVID-19 ile ilgili. Kötü amaçlı yazılımların %94’ünün e-posta ile iletilmesi ve zararlı yazılım dosyaları içeren her 3.000 e-posta iletisinden biri ile spam mailler, 2020’de de gerçek bir sorun olmaya devam ediyor.

Peki, size bu spam maillerini sadece bir tıkla engelleyebileceğinizi söyleseydik?

Spam’ın kısa bir tarihi

Spamın geçmişi uzun solukludur ve keyif kaçırır. 1978’de bilindiği gibi, internetin teknik öncüsü olan Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı’nın (ARPANET) bazı kullanıcılara gönderdiği e-posta reklamını atlayacağım.  İlk spam mesajımı Nisan 1994’te almıştım: USENET gruplarında iki avukat olan Canter ve Siegel’in yeşil kart piyangosu hizmetinin reklamı yapılmıştı. Önemsiz e-posta kavramının temelini oluşturan basit bir reklam mesajıydı. Bu tehlike neredeyse 20 yıl kadar önce ILOVEYOU solucanının e-posta yoluyla milyonlarca Windows bilgisayarına virüs bulaştığı güne kadar mevcuttu. Bunu takip eden yirmi yıl boyunca, spam, kötü amaçlı yazılım dağıtmak ve her zaman sinirleri bozan durumlardan sorumlu olmak için birincil araç olmaya devam etti.


Bu içeriğimizi de okumak ister misiniz?

Dijital Reklam Dolandırıcılığı 2020 Yılında Bütçelerin %30’unu Oluşturacak!


Spam gibi bir sorunla nasıl başa çıkabilirsiniz ?

Yirmi yıl önce, “spam kara listeleri” en yaygın kullanılan anti-spam tekniğiydi. Birçok spam göndericisinin herkesle aynı internet servis sağlayıcılarını kullandığını farkettiğimizde, çoğumuz bu filtreleme sistemini kullanmayı bıraktık. Daha sonra gönderen itibar puanlaması ve anahtar kelimelerin bir kombinasyonunu kullanan özel spam filtreleme çözümleri ortaya çıktı ve oldukça etkili oldu. Bununla birlikte, alıcının e-postayı manuel olarak kategorilere ayırmak zorunda kalacağı bir alıştırma süresi de gerektiriyordu. Neyse ki, artık e-posta uygulamaları yerleşik anti-spam önlemleri ile geliyor ve 1,5 milyar Gmail kullanıcısı için spam filtrelemeyi güçlendiren öğrenme algoritmalarının % 99,9 doğru olduğunu düşünülüyor. Fakat matematiğini yaptığınızda hala daha çok fazla gerçek spam iletisinin aradan kaytarması söz konusudur ve bunlar genelde zorlayıcı olanlardır. Ama şu anda Mozilla tarafından test edilen yeni bir e-posta hilesi, tek bir tıklama yöntemiyle 250 milyon Firefox kullanıcısına çözüm sağlayabilir.

Mozilla’nın spam katili

Private Relay olarak bilinen, Mozilla’nın şu anda Firefox kullanıcıları için test ettiği eklenti, istenmeyen e-postaları engelleyecek. Bu yeni eklentinin arkasındaki fikir elbette yeni değil. Yine de, Mozilla kullanımı o kadar kolaylaştırıyor ki, istenmeyen, sinir bozucu ve potansiyel birer tehlike olan e-postalarla başa çıkma tavrımızda bir devrime bile sebep olabilir.

Bu fikir, “gerçek” e-postanızı kendinize saklarken, kayıt olduğunuz diğer hizmetler ve siteler için farklı farklı e-posta adresleri oluşturabildiğiniz e-postalar için takma adlardır. Eklentiyi yükledikten sonra, e-posta alanlarının yanındaki “relay” butonuna tıkladığınızda, eklenti talep üzerine bir takma ad oluşturulmasına olanak sağlar. Bu yeni adrese gönderilen tüm e-postalar otomatik olarak gerçek adresinize yönlendirilir. Mozilla, Private Relay Firefox eklentisinin “gerçek adresinize yönlendirme yapan benzersiz, rastgele, anonim e-posta adresleri” oluşturabildiğini belirtiyor. Ayrıca işiniz bittiğinde bu sahte e-posta adresini devre dışı bırakabilir veya yok edebilirsiniz.

Bu kullanıcı arayüzü, eklentiyi basit ve güçlü kılar: takma adı kaldırmak, başka e-postaların alınmayacağı, göndericiden ve adresinizi paylaşmış olabileceği diğer tüm spamların sonlandırılacağı anlamına gelir. Eğer kullandığınız bir hizmet veri ihlali yaşıyorsa ve Deep Web’de girişler görünüyorsa, bir saldırganın, saldırısını yapması için e-posta adresiniz olmazdı.

“Hepimiz çok sayıda çevrimiçi hesap kullanıcısıyız ve bunların en az 1 veya 2’si e-posta adreslerimize bağlı. Bu, hesabın saldırıya uğraması veya izlenmesi durumunda, diğer tüm hesapların ve ilişkili verilerin artık risk altında olduğu anlamına geliyor.” diye belirtiyor Mozilla.

Her şey güzel ama elbet bir açığı olmalı ?

Evet, bir açık her zaman olur değil mi ? Bu eklenti hala piyasaya sürülmedi ve sadece davetli alfa testi aşamasında. Bu durum elbette aynı kalmayacak ve Private Relay sayfalarına göz atarak, Mozilla’nın bekleme listesine kayıt olarak yakında eklentiyi kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, benim gibi 20 yıldan uzun bir süredir aynı e-posta adresine sahip olan eski kafalılardan biriyseniz ve bu yüzden çok geç kalmışız diye düşünüyorsanız yine de denemeye değer. Spam sorunu ile daha etkili bir şekilde başa çıkmak için asla geç değildir. Test aşaması ilerlediğinde bunu denemek için sırada en önlerde olacağım.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Amazon Neden Dünya Devi? Koronavirüs Sonrası E-Ticaret Rehberi
Önceki yazı
Mükemmel İçerik, Mükemmel Analitik İle Gelir