Sosyal Mesafe Kuralı Sosyal Medyada Da Uygulanmalı!


  • Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde hayat birden sosyal medyaya evrildi.
  • Birçok kişi saatlerce internet başında vakit geçirmeye başladı.
  • Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aylin Tutgun Ünal, evde geçirilen bu süreçte internet mecraları ve sosyal medyanın doğru kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ünal, bilgi kirliliğine karşı “sosyal mesafe kuralını sosyal medyada da uygulamalıyız” dedi ve internet mecralarını ve sosyal medyayı bilinçli kullanabilmek için önemli tavsiyeler verdi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını tüm dünyayı derinden etkilemeye devam ediyor. Virüse karşı alınan tedbirler kapsamında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok insan ‘evde kal’ çağrılarına uyuyor.

Salgın sürecinde evde kalınan bu dönemde sosyal medya ve internet kullanımı artış gösterdi. Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aylin Tutgun Ünal, evde kalınan dönemde artan internet kullanımına yönelik değerlendirmelerde bulundu ve internet mecraları ve sosyal medyanın bu dönemde nasıl kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Duygusal Felaketler Kaçınılmaz Oluyor

Sosyal medyanın ve internetin toplumu ve bireyi etkilemede oldukça güçlü bir araç olduğunu ifade eden Aylin Tutgun Ünal, olumsuz içeriklerin daha hızlı yayıldığını belirtti. Ünal, “Olumsuz duyguları içeren sayısız paylaşımın küresel çevrim içi ağlardaki yayılım gücü düşünüldüğünde duygusal felaketler kaçınılmaz oluyor” dedi.

Bilgi Kirliliğinin Yayılımını Azaltmanın İlk Aşaması Farkındalık Yaratmak

Günümüzde koronavirüs hakkında panik, korku, hatta nefret söylemlerini içeren enformasyonların hızla sosyal medyada yayılıyor. Aylin Tutgun Ünal, sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin yayılımını azaltmanın ilk aşamasının farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Ünal, “Biliniyor ki eğitimin ilk aşaması dikkattir. Dikkat sağlanmadıkça ne anlatırsanız anlatın karşınızdaki onu almayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde Sosyal Medya Okuryazarlığı Müfredatı Oluşturulmalı

Toplumsal olaylar, siyasi, ekonomik ve biyolojik olayların dünya genelinde yaşandığı bir dönemde nefret söylemi, doğruluğu teyit edilmeden yapılan bilgi paylaşımları, trol hesaplardan yayılan kötü niyetli enformasyonların önüne geçmek için sosyal medya okuryazarlığının oldukça önemli olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aylin Tutgun Ünal, “İnternet vatandaşlığı anlayışının gelişmekte olduğu ülkemizde sosyal medya okuryazarlığı müfredatı oluşturularak eğitiminin verilmesi gereklilik haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Korku Yayılımını Azaltmada Bireysel Çaba Gerekli

Dünya genelinde 275 milyonun üzerinde koronavirüs ile ilgili paylaşımın çevrim içi ağlarda dolaştığı açıklayan Aylin Tutgun Ünal, korku yayılımını azaltmada bireysel çaba içinde olmamız gerektiğini söyledi ve ekledi: “Bireysel olarak yaptığımız paylaşımlar ve yorumlarda daha bilinçli ve kontrollü olmalıyız”

Sosyal Mesafe Kuralını Sosyal Medyada da Uygulamalıyız

Dr. Öğr. Üyesi Ünal, “Sosyal mesafe kuralını sosyal medyaya da uygulamalıyız. Sosyal medya ağımızdaki kişilerin paylaşımlarına karşı da mesafeli olarak bu süreci atlatabiliriz. Sosyal ağımızda yer alan arkadaşlarımızın ve onların arkadaşlarının iletilerine karşı mesafeli durduğumuzda sosyal ağların üç dereceye kadar olan yüksek etki gücünden korunabiliriz, bunun yanında resmi kurumlar ile önleyici çalışmalar yapan uzmanların hesaplarına ise mesafemizi azaltabiliriz” dedi.

Sosyal Medyayı Bilinçli Kullanabilmek İçin 10 Tavsiye

Aylin Tutgun Ünal, sosyal medyayı bilinçli kullanmak bilmek için ‘sosyal medya okuryazarlığı’ becerisini artıracak 10 tavsiyeyi sıraladı;

  1. Sosyal medya kullanımınızı kısıtlayın.
  2. Sosyal medyada da sosyal mesafe kuralını uygulayın.
  3. Olumsuz içerikler yerine olumlu içerikleri üretim/tüketim olarak tercih edin.
  4. Sosyal ağlarda duygusal etkileşim güçlü olduğundan paylaşımlarınızda seçici olun.
  5. Sosyal medyayı bilinçli kullanın.
  6. Sosyal medya haberciliğine dikkat edin; karşınıza çıkan her haber içeriğini doğruluğunu teyit etmeden paylaşıp beğenmeyin.
  7. Sosyal medyada yetkin olduğunuzu düşündüğünüz alanlardaki bilgi ve becerilerinizi paylaşarak toplumlara faydalı enformasyonlar yaymayı amaçlayın.
  8. Eğlence/mizah amaçlı sosyal medya kullanımında kişisel verilere ve etik değerlere dikkat edin.
  9. Sosyal medyadaki sağlık haberlerini birkaç farklı internet alanından doğrulamayı ihmal etmeyin.
  10. Sosyal medyada arkadaşım paylaştıysa bende paylaşayım, beni beğeneni ben de beğeneyim” anlayışına dikkat edin.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Koronavirüs Sebebiyle Pazarlama Bütçemi Azaltmalı mıyım?
Önceki yazı
Dijital Reklam Dolandırıcılığı 2020 Yılında Bütçelerin %30’unu Oluşturacak!