Birçoğumuz ve özellikle yaşıtlarım Vikingleri çocukluğumuzda izlediğimiz çizgi filmlerden, sinema filmlerinden ve çizgi romanlardan tanıyordur. Kafasında boynuzlu miğferleri ve şişman göbekleri ile tanıdığımız bu adamlar, saldırgan ve bir o kadar da vahşi olarak tasvir edildi. Yıllar ilerleyip tarih kitapları önümüze geldiğinde ise bu adamları önlerine gelen her köyü yakıp yıkan, masumları öldüren ve hatta ölülere bile tecavüz eden(!) bir insan ırkı olarak düşündük. Tasvirlerden sıyrılıp işin özüne ve gerçek tarih sahnesine bakacak olursak, bize yıllarca sayısız yapımda gösterilen Vikinglerin aslında hiç de düşündüğümüz gibi olmadıklarını görürüz. Ülkemizdeki çocuklara daha küçüklükten maalesef tarih zevki aşılanamadığı ve daha ilkokulda tarih derslerinden soğutulduğumuz için hiç merak edip bu adamları araştırma şansımız olmamıştır.
Vikinglere aslında tarih sahnesinden bakıldığında hiç de sanıldığı kadar vahşi insanlar olmadığını görürüz. Hatta gemileri ile tanıdığımız şişko göbekli bu adamların büyük çoğunluğunun vejetaryen olduğu gibi bir gerçek de var. El sanatları konusunda ciddi eserleri bulunan Vikingler zamanında eğitime de önem vermiş ve daha o zamanlarda bile zamanın en iyi üniversitelerinden birini kurmuşlardır. Tüm bunları bir kenara geçtik, en büyük ikonları haline gelen boynuzlu miğferi hiçbir Viking takmadan bu dünyadan göçüp gitmişlerdir. Sayısız yapımda Vikingleri tasvir için kullanılan bu boynuzlu savaş miğferlerinin esasen Vikingler ile uzaktan yakından alakalı yoktur. Tarihsel açıdan da yapılan araştırmalarda
Vikinglerin boynuza karşı sempati duyduklarını ama buna karşın boynuzu miğferlerinde kullanmadıklarını görürüz. Vikingler boynuzlara ne hikmetse diğer milletlerde görülmemiş bir şekilde sempati duymuşlar. Boynuzları zaman zaman borazan yapmak ve kadeh işlevini görecek bardaklar meydana getirmek için kullanmışlar. Hatta bazen de oymak simgeleri için kullandıkları, Vikinglerin flamalarında görüldüğü de olmuş. Vikingler ne kadar iyiydi, ne kadar kötüydü elbette sadece tarih kitaplarından bilebiliriz. Belki tarih bizi yanıltabilir ama o adamlara hiç giymedikleri o boynuzu biz takmışsak harbi harbi adamlara ayıp etmişiz demektir.