Wannacry’ı hatırlıyor musunuz? Hani şu bir sürü ülkede bilmem kaç sistemi devre dışı bırakan virüs.
Daha önce hakkında bir yazı yazmıştım buradan bakabilirsiniz.
Bu yazı ile bağlantılı olan bir konuya geçiyorum. Hazır olun. Wannacry’a güle güle dedik ama Petya’ya merhaba dedik. Hoş gelmiyor yeni açıklar diye belirtmiştim.
Petya, WannaCry’ın kardeşi gibi düşünün ama az daha değişik.
Nasıl değişik?
Wannacry sizin dosyalarınızı şifreler ve sizden 300$ gibi (iyi para) bir fidye istiyordu.
Ancak Petya boynuz kulağı geçer diye düşünürken, bilgisayarlarda MBR ünitesine ulaşarak tüm disk sürücüsünü şifreliyor eğer bunu beceremezse, WannaCry gibi tüm dosyaları şifreliyor.
Microsoft ❤ açıklama yaptı. Windows 10 ve reyiz olan XP için yayınlanan güncelleştirmeler ile virüsten korunabileceğinizi bayram şekeri tadında bizlere söyledi. Ayrıca Twitter’da gezerken gördüm bir aşı da geliştirilmiş ama fayda sağlar mı? Bilemiyorum.
Wanncry gibi birçok ülkeyi etkiledi mi? Son istatisiklere göre Ukrayna, Rusya, İtalya, İsrail, Romanya, ABD, Litvanya, Macaristan ve Polonya’da etkiliymiş.
Petya virüsü; bir ağ içerisinde yönetici yetkisine sahip bir kullanıcının sisteme bulaştığı zaman, bilgisayardan kullanıcı bilgilerini çalıp; ağ içinde açık olmayan bilgisayarlara da bulaşabilme yeteneğine sahip.
Nasıl bulaşıyor diye soracak olursanız diğerlerinden farkı yok spam e-postalar ile bulaşıyor ve ya spam olarak olmayan ama ilgi çekici iş teklifi, kampanya mailleri şekilde bulaşabiliyor.
Bu arada dünya Petya ile uğraşırken Shadow Brokers V.İ.P hizmetini duyurdu. Buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi gelen, kadın takipçilerimizin ilk başka çok beğeneceği sonra “hadi yaaa” diyeceği diğer bir virüs.
Sabah değerli arkadaşım Derya Dok (evet soyadı Dok, Dök değil ? ) WhatsApp’tan aşağıda gördüğünüz mesaj attı. Arkadaşının ismi, resmi ve bir kaç konuşma olduğundan biraz fotoşok yaparak Dijital Karga logosunu koydum oralara belli oluyordur zaten 🙂
Gelelim olaya, siteye girince ne yapıyor tam olarak açıkçası bilmiyorum. Ama sizden izin isteyebilir, sosyal medya hesaplarınızda reklam paylaşabilir veya hesaplarınızı ele geçirebilir.
O yüzden “Aaa Gratis’te indirim varmış kuponu alayım da gideyim.” diye bir hataya düşüp tıklamayın linke sonra Çağrı demedi demeyin bak. Sadece Gratis değil bir çok ünlü marka tarafından böyle kampanya yapılıyor gibi gösterilebilir ve kötü durumlara maruz kalabilirsiniz. Uyarması bizden, tedbir almak sizden.
Bu aşırı sıcakta sakin ve bol bol buz gibi kalırsınız inşallah görüşmek üzere?