Güven kültürünün yüksek oranda yaşandığı şirketler, ekonomik başarılarını rakiplerinden daha yükseklere taşırken, verimliliklerini de artırıyor. İnsan odağını ön planda tutan ve yüksek güven kültürünü kurumlarının değişilmez bir parçası haline getiren firmalar, teknolojinin gelişimiyle birlikte pazarın ve yeni neslin beklentilerini dikkate alarak gelecekteki iş yapış şekillerine şimdiden adapte oluyor.
Türkiye’de altıncısı düzenlenecek yarışmaya, beş yıl içerisinde farklı sektör ve büyüklükteki 450’nin üzerinde kurum katılırken, 230 binden fazla çalışan temsil edildi. Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında yer alarak güçlü bir işveren markası oluşturmayı hedefleyen şirket sayısı hızla artıyor.
En iyi işveren olma kıstasları
Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırması ve yarışmasında şirketler, Trust Index çalışan anketiyle ölçümlenen güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarıyla İK uygulamalarının tümünü kapsayan Culture Audit iş yeri kültürü analiziyle değerlendirilecek. Analizler sonucunda bu alanlarda fark yaratan ve çalışanları tarafından iyi bir kurum kültürüne sahip olduğu değerlendirilen şirketler, en iyi işverenler olarak ödüllendirilecek. Araştırma, sadece ekonomik başarı üzerinden değil, kurum kültürü üzerinden bağımsız bir şekilde yapılacak.
Kurum kültürü en stratejik yatırımlardan biri
Kurum kültürünün geliştirilmesi, dönüştürülmesi ve iyileştirilmesi, ekonomik performansı ve çalışan performansını artırmak için vazgeçilmez bir strateji oluşturuyor. Kurum kültürüne yatırım yapma kararı alan kurumlar, gelecekteki iş modellerine şimdiden hazırlanmış oluyor. Yüksek güven kültürüne yatırım yapan şirketler, ekonomik performanslarında karlılık elde ederken, rekabet ortamında ise güçlerini artırıyorlar. Şirket kültürünü derinlemesine analiz eden Great Place to Work, binlerce işletmenin ve milyonlarca çalışanın dahil edildiği araştırma sayesinde firmaların kurum kültürü gelişimine yardımcı oluyor. Çalışan sayısına göre 20-50, 50-250, 250-500, 500–2000 ve 2.000+ kategorilerinden listeye giren şirketler, Türkiye’nin en iyi işvereni unvanını almaya hak kazanıyor.
İşveren markasına yatırım önce çalışana sonra müşteriye yansıyor
Çalışan odaklı yaklaşıma ve güven ortamına sahip şirketler, çalışanlarının yetkinliklerini ve hizmet kalitelerini artırıyor. Farklı sektörlerden yarışmaya dahil olan şirketler, Great Place to Work tarafından derinlemesine yapılan analizler sayesinde markalarını değerlendirme şansı elde ediyor. Araştırma, işveren markası yaratmak için izlenmesi gereken yol haritasının belirlenmesine yardımcı oluyor.
Güven yoksa çalışanların yüzde 15’i verimsiz oluyor
Yüksek güven kültürünün şirket içerisinde inşa edilmesinin şirketlerin ekonomik performanslarını etkilediğine, karlılık ve rekabet güçlerini artırmada yardımcı olduğuna dikkat çeken Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Araştırmaya katılan şirketlere Culture Audit ve Trust Index analizlerinin sonuçları rapor olarak veriliyor. Şirketler bu raporlarda, gelişim alanlarını, güçlü yönlerini, çalışanlarının kurum hakkındaki fikirlerini ve İK uygulamalarının değerlendirmelerini görebiliyorlar. Yaptığımız araştırmalarda, düşük güven düzeyindeki çalışanların yüzde 15’inin zamanlarını verimsiz kullandığını, yüzde 10’unun şirkete bağlı olmadığını ve yüzde 5’inin de uzun süreli şirkette kalmak istemediklerini görüyoruz. Yüksek güven kültürü oluşturmuş şirketlerde ise çalışanların, zamanlarını verimsiz kullanma oranlarının yüzde 4’e düşerek daha verimli olduklarını, şirkete bağlı olmama oranlarının yüzde 3’e gerilediğini gözlemliyoruz. Şirketler aynı zamanda sektörlerindeki oyuncularla durumlarını kıyaslama olanağı elde ediyor. Analizlerimiz, kurum kültürünü iyileştirmek isteyen tüm şirketlere yola nereden başlamaları gerektiği konusunda yol gösteriyor. Analizler, kurum kültürü konusunda henüz yolun başında olan şirketlere ilham veriyor.” dedi.