İş Planı Nedir Nasıl Hazırlanır? sorusu ile iş planı hazırlama rehberimize giriş yapıyoruz. Gak guk yapmayın. Planlar şakaya gelmez. Hele söz konusu iş planıysa. İşletmenin faaliyet alanı, ürün, hizmet ve finansal kaynakları göz önünde bulundurularak hazırlayacağımız faydalı bir plan olduğunu belirtelim. İşletmelerin maksimum verimlilik sağlayıp ticari varlığını koruyabilmesi iş planı hazırlama sürecinin başlangıcını oluşturur. Faaliyette olan yahut hayata geçirmek istediğiniz bir işin uzun ve kısa vadede öngörülerini çıkaran karar alma süreçlerinizde size yardım eden el kitabına “İş Planı” diyebiliriz. Yani işin uzmanları böyle diyor.
1- İş planına neden ihtiyaç duyarız?
İş planına ihtiyaç duyan siz değil işletmenizdir. Hiçbirimiz kahin olmadığımıza göre geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak ve plan yapmak işletmemizin geleceği için zaruridir. İş planı yapmaya başlamadan önce şunu bilmelisiniz; işletmenin tek sahibi olsanız bile işletmeyi birey veya oluşum olarak görüp işletme ile alakalı kararları ona göre almalısınız. İş planını hazırlarken altı ana başlık kullanacağız.
2- İş planı nasıl hazırlanır?
İş planı hazırlarken işiniz hakkında tam bilgiye sahip olmalısınız. Sektörel ve ticari bir ön araştırma yapmanız iş planını daha rahat hazırlamanıza yardımcı olur. İş planı hazırlamak uzun zaman ve iyi düşünün bir beyin gerektirir. Dağınık kafayla iş planı çıkarmanız zor.
3- Genel Bilgiler
Genel bilgiler başlığında, girişimci olarak kendinizden kısaca bahsetmelisiniz. Planını hazırladığınız iş ile girişimcinin ne kadar özdeşleştiği önemli. İşletmenin faaliyet göstereceği veya gösterdiği alanı en spesifik hale getirip iş planına eklemelisiniz. İş alanımızı seçtikten sonra talep arz dengesine göre işletmenin ne iş yapacağını veya yaptığını açıklamalısınız. İki alt başlığı bitirenler iş kurma sürecini ve iş fikrini ortaya çıkışını anlatmalılar. İş fikrinin hayata geçişine kadar veya hayata geçmesi planlanan zamana kadar yapılacak olanları grafik yardımıyla açıklamalısınız.
4- Girişimciye Ortaklarına ve İşletmeye İlişkin Bilgiler
İkinci ana başlığımızda ise daha detaylı bilgiler yazmak üzere girişimcinin, ortakların ve işletmenin otobiyografisi niteliğinde bilgileri iş planımıza ekliyoruz. Bu başlıkta açıklanması gereken en kritik soru bu iş fikrini seçme nedeniniz.
İş fikrinin seçme nedeninizi sağlam temellere dayandırmalısınız. Ticari bir kaygı gütmeniz, sürdürülebilir olmanız bu iş fikrini neden seçtiğinizle paraleldir.
5- İşletmenin hukuki statüsü
Hukuki statüde önemli olan iyi bir muhasebeci ve avukat seçmektir. Yeni yasalardan haberdar olan, işletmeye en uygun muhasebeci ve avukatı seçmeliyiz. Bu seçimi yaparken kendimize kriterler belirlemelisiniz.
Bir muhasebeci dibe vuran şirketi ipten alırken, iyi giden bir süreci de mahvedebilir. Seçiminizi iyi yapmak için bu kriterler önemli.
Mail kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer kullanmıyorsa oradan koşarak uzaklaşın. Çünkü bu devirde mail kullanmayan biri büyük ihtimalle yasalarda ki değişiklikleri de on sene önceden takip ediyordur.
Her ay düzenli olarak mizan isteyebilirsiniz. Size hallederiz, tama sıkıntı yok gibi laflar ediyorsa zamanı geldiğinde o işi savsaklayacaktır.
İş planını hazırlarken kullanacağımız ikinci ana başlık olan “Misyon ve Vizyonu” bir sonraki yazımızda anlatacağız. İş planımızı bitirdiğimiz zaman örnek dökümanları paylaşacağız.
İş Planı Rehberi Tüm Başlıklar
- İş Planı Nedir Nasıl Hazırlanır? [1. Yazıyı Okuyorsunuz]
- İşPlanı Hazırlarken Misyon ve Vizyon Belirleme [Hazırlanıyor]
- İşPlanında Pazar Bilgileri ve Pazarlama [Hazırlanıyor]
- İşPlanında Üretim ve Yönetim Planı [Hazırlanıyor]
- İşPlanında Son Bölüm Finansal Plan [Hazırlanıyor]