İnsanların akıllı telefonlarla ilgili en çok merak ettiği konular “akıllı telefonlar hayatımızı nasıl değiştirdi, akıllı telefonlar hayatımıza ne gibi yenilikler getirdi, akıllı telefonların hayatımıza etkileri” sorularından anlaşılacağı üzere hayata etkileri etrafında toplanıyor.
Geçmişle geleceği iç içe gezerek teknoloji ve özellikle akıllı telefonlarla ilgili hasbıhal edelim. Yıllar yıllar önce babaların çocuklarına “Oğlum şu radyonun sesini aç” dediği zamanlardan bahsediyorum. Çok geçmeden teknoloji gelişti ve televizyon (kara kutu) insanların hayatında yer edinmeye başladı. Bu seferde insanlar “Kızım şu televizyona ses ver.” demeye başladı.
Şimdi ise hayatlar tamamen değişti. Yıllar öncesinden gelen radyo ve televizyon artık akıllı telefonların içerisinde. Yıllar önce ikisi de ayrı özelliklere sahip olan bu iki cihaz şimdi tek cihazda daha fazla özelliklerle birlikte, insanlara hizmet sunuyor.
Akıllı telefonlarda şimdilerde hem televizyon izleyebilir hem de radyo dinleyebilirsiniz. Artık insanların arada sırada kullandıkları özellikler haline dönüştü. Şimdi şöyle akıllı telefon hakkında iyi yönleri ve kötü yönleri hakkında konuşalım.
Akıllı telefonların iyi yönleri
Akıllı telefonlarda artık binleri aşan, herkesin isteğine ve ihtiyacına uygun uygulamalar var. Eskiden ilk önce santrale sonra santral diğer kişiye sonra ilk arayana geri bağlıyordu. Yani bir kişiye ulaşmak saatlerinizi, bazen günlerinizi alıyordu. Sonra ev telefonu normal telefon derken 10 yıl süre içerisinde bir anda teknoloji ile birlikte çok büyük sirkülasyon oldu. Telefonlarda devrim oldu diyebiliriz.
Telefon ile görüntülü görüşme çıktı mesela. Yani yıllardır görmediğin insanları görme imkanı oldu insanlarda. Uzakları yakın yaptı, hasreti azalttı akıllı telefonlar. Ulaşılabilirliği artırarak insanlar arasında ki kitle iletişimi fazlalaştırdı.
Uygulamaları ile başta dediğim gibi televizyon, radyo, banka, ışık vb bir sürü özellik insan hayatını çok rahatlattı.
Bankaya gidip sıra beklemek yerine şimdi hiç kimse umurunda olamadan istediğin şeyi yapabiliyorsun. Eskiden el feneri taşıman gerekiyordu. Bu özelliği de barındırıyor içerisinde. Basit örnekler vermek niyetindeyim. Uygulama reklamı yapmanın bir alemi yok.
Facebook, WhatsApp tarzında uygulamalarla insanlar arasında bulunan kitle iletişim arttı. Erişim arttı. Artık insanlar birbirine anlık fotoğraf gönderebilir oldu.
Mesela navigasyon özelliği ile istediğiniz her yere kimseye ihtiyaç duymadan, sormadan gidebiliyorsunuz.
İnternete kolay erişim sayesinde, bilgiye ulaşmak daha kolaylaştı. İşlerinizi dahi buradan yürütebilir oldunuz.
Kısacası akıllı telefonlar insanların kitle iletişimini arttırdı. İçerisinde çokça şeyi barındırarak birden fazla aygıta duyulan ihtiyacı azalttı.
Akıllı telefonların kötü yanları
Çoğu kişinin de şikâyetçi olduğu kötü yönlerinden biri de insanlar arasında ki sosyal ilişkiyi azalttı. İnsanlar artık birbirleri ile yüz yüze konuşmuyor. Eskiden gönderilen bayram kartpostallarının yerini toplu mesajlar aldı. Yani biraz duyguyu öldürdü.
Faydalı ve doğru bilgi ulaşılabilir olduğu kadar manipüle edilen içerik sayısı da hızla artış gösterdi.
İnsanların sosyal platformlarda karşısında ki kişinin uzakta olmasından faydalanarak, aklına gelen argo kelimeyi etmesi de ayrı bir kötülük tabi. Yüz yüze olduğunda insanlar aynı cümleleri kullanamazlar, kolay kolay.
Artık bizleri sabırsızlaştırdı. Eskiden televizyon ekranında saatlerce sürahi izleyenler, şimdilerde internetin saniye yavaşlaması ile sinirlenmeye başlıyor. İnternetin ve teknolojinin giderek hızlanması, akıllı telefonlarda saniyelik süren beklemeler insanları mutsuz etmeye başladı.
Artık büyük küçük herkes akıllı telefon kullanıyor. Yaşlılar aktif olarak kullanamasa da gençlerden yardım alarak teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. Akıllı telefonların hayatınızın büyük bölümünü ele geçirmesine izin vermeyin. Bunu sağlayacak tek kişi var: “SEN”
Akıllı telefon mizahı
Bu mizah anlayışı akıllı telefonların hayatımıza girişiyle başladı. Mesela akıllı telefonu olmayan bir insanın “ Benim telefonum aptal ” demesi. Çok klişe bir cümle oldu.
Dizi, film ve tiyatrolarda telefona bağımlı olarak yaşayan karakterler ortaya çıktı. Bu karakterler telefonu olmadan yaşayamayan bir madde bağımlısı gibi benzetmelere tabi tutuluyor.
Böyle böyle mizahlar gelişmeye başladı. Zaman geçtikçe bu mizahın çok farklı boyutlara taşınacağı malumunuz.
Hala bir akıllı telefonunuz yoksa almanızı öneririm. Fakat bunu bir hastalık olarak değil normal bir şekilde kullanmanızı isterim. Akıllı telefon bir araçtır daha fazlası değil. Her zaman son çıkan telefonu almak istiyorsanız, öncelikli ihtiyacınız olmamasına rağmen, bir doktora başvurmanızı tavsiye edebilirim.