Blogunuza isim seçerken neleri bilmelisiniz?

Bugün markalarda, topluluklarda ve daha birçok şeyde olduğu gibi isim en önemli kriterlerin arasında yer alıyor. Yani, blogunuzu açarken en çok dikkat etmeniz gereken konu isim olmalıdır. Evet, bunu açık ve net bir şekilde iddia edebilirim. Çünkü eğer doğru ismi seçebiliyorsanız ayrıca blogunuzun ne üzerine olduğunu da bulmuş ve blogunuzun neye hizmet edeceğini belirlemiş sayılırsınız. Bu nedenlerden dolayıdır ki, bir blogu açmadan önce ilk olarak isim konusuna takılmanız gerekir. Dijital Karga ve diğer içerisinde yer aldığım diğer bloglarda isim konusunu bazen haftalarca düşündüğümü bile hatırlıyorum. Fakat bunun neticesinde bu blogların hepsi başarıya ulaştı. Dijital Karga tabii, çok yeni olduğu için henüz onun hakkında konuşmamız erken olabilir. Peki, bloglarınızı oluştururken nasıl bir isim seçmelisiniz ve nelere dikkat etmelisiniz hadi bir bakalım;

1.İsminiz blogunuzu anlatsın!

Havuz bahçesi isimli bir blog açıp sonra da içine sakın tuvaletteki musluk ile ilgili yazılarla doldurmaya kalkmayın. İşte bu örnek ne kadar saçmaysa blogunuza koyduğunuz ismin dışında paylaşımlara gitmeniz de o kadar saçma olacaktır. Yani, aslında blogunuza bulacağınız isim, sizin içeriklerinizin tamımını olmasa da büyük bir kısmını okura ilk aşamada anlatmış olacak.

2.Kolay hatırlanın

Bazen çok güzel blogları ziyaret ediyoruz ve blogları yer imlerimizin arasına eklemiyoruz. Daha sonradan ise bu blogların hepsini unutmaya başlıyoruz. Bir gün o blogdaki yazıya ulaşmak istediğimizde ise maalesef koskoca bir hiçlik bizi zihnimizde karşılıyor. Bu blogun adı neydi? Atın yelpazesi miydi? Sultanın mı? İyisi mi siz daima kolay hatırlanabilen ve olabildiğince ağızdan tek seferde söylenebilecek bir alan adı bulmaya çalışın. Böylece insanların hatırlamak ve hafızasına kaydetmek için çok daha az uğraş vermesi gerekecek.

3.Popüler uzantılardan şaşmayın

Zamanında benim ve birçok blogcunun da düşmüş olduğu hataların başında isim tutkumuz yatıyor. Aklınızda harika bir proje var ve bu projeyi anlatacak harika da bir domain, fakat nedense bu alan adının .Com uzantısı alınmış. Aksilik ki .Net, .Org da alınmış. O zaman mutlaka farklı bir alan adı üzerinde düşünmeye başlayın. Gidipte hatırlanmayı daha zor hale getiren web.tr gibi uzantılardan kesinlikle olabildiğinizce uzak durmaya çalışın.

4.SEO’yu tesbih yapın

SEO’yu tesbih yapın. Yani bazen çekin bazen de sallayın. Örneğin bir aralar Blografi.com diye bir blog kurmuştuk. Blogun alan adı “Biyografi” kelimesinden türetildi. Akılda kalıcı ve son derece ağızdan çıkması kolay. Fakat SEO açısından yaklaşacak olursak herhangi bir anahtar kelimeye denk gelmiyor. Eğer artılarınız çok fazlaysa bu tür SEO kurallarını sallamak size çok daha fiyakalı bir isim kazandırabilir.

5. Değiştirmek istemediğinizden emin olun

Alan adını kayıt ettirmeden önce o alan adını o projeniz ile kullanmak istediğinizden emin olun. Daha sonradan blogunuzun ismini değiştiremez misiniz? Elbette değiştirirsiniz. Fakat bu sizin gideceğiniz yolu çok daha fazla uzatmanıza ve büyük bir verimin kaybedilmesi anlamına gelir. Değiştirmek istemediğiniz bir alan adını kayıt ettirdiğinize emin olun.

İlginizi Çekebilir

Sonraki yazı
WordPress Analytics kodu ekleme
Önceki yazı
Blogunuzu Google’a nasıl kayıt edebilirsiniz?