Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır.

: Dijital dünyanın kargastik ismi Yasin Kaplan ? Seni çevrimiçi yakaladım, sorularım var. Yazışalım mı?

: Elbette ? Çevrimiçi olmak işimizin bir parçası haline geldi sanırım ??

: Süpersin gak?

: Karga okuyucuları için bize kendinden bahseder misin? Seni senden dinleyelim ?

: Öncelikle sektörde önemli bir rol üstleniyorsun. Herkesi yoğunluğu arasından çekip doğru kitle ile buluşturuyorsun. Bunun için teşekkürler gak ?
Kendimden bahsetmem gerekirse; Kayserili bir girişimci diye söze başlıyorum genelde. Üniversite yıllarımın son döneminde şirketini kurdum (2008 sonlarına tekabül ediyor.). Dijital dünyaya yönelip “MooF Dijital Reklam Ajansı” adında dijital reklam performans ajansı olarak yolumuza devam ediyoruz. Üniversite yıllarında ki kulüp ve etkinlik yoğun tecrübeden ötürü de dijital dünyanın etkinlik tarafına dokunduk. Dijital Pazarlama Okulu’nu kurduk. Son 3 yıldır dijital odaklı eğitim ve etkinlikler düzenliyoruz.

: Kargastik tespitin için teşekkürler Kayserili dostum. Ne kadar ceviz yersek o kadar ilerleriz ? Sende de bolca ceviz var hissediyorum ?

: Ceviz önemli tabi. Ne kadar çok birikirse faydası da o kadar uzun süreye yayılıyor ?

: Dijital dünyaya adım atmana sebep olan neydi? Hangi faktörler seni bu alana çekti?

: Esasında üniversite kulüplerinde daha çok etkinlik ve organizasyon tarafında ilerlerken, araştırmalarım ve eski ortağımın da önerileriyle Google AdWords tarafını araştırmaya başladık. Google eğitimleri ve sınavlarına katıldık. Şu anda herkesin ücretsiz sınava girip sertifika aldığı Google Partner sistemi o zamanlar (dijital gelişmelerle bir kaç yıl önceye “o zamanlar” diyebiliyoruz?) çok daha farklıydı. Sadece sınava girmek için 50$ ödeme yapıyordunuz. Eğitim ve ARGE sürecinde TR’nin ilk 10 GAP (Google Advertising Professional) sertifikasyonunu alan ekibinden biri olduk. Kayseri’de başladık satış sürecine. Şirketin 1 yıllık Kayseri macerası var. Erciyes Teknopark’ta yola koyulduk. Sonrasında tüm operasyon ve merkezi İstanbul’a taşıdık.
Kayseri bizim için zor bir pazardı. Halen Anadolu’da bir çok kurumun dijitale yatırım yapmakta tereddüt ettiği düşünülürse, biz o dönem “arama motoru pazarlaması” anlatmaya çalıştığımızda; “benim motorla işim olmaz” cevabı alıyorduk. ?
Neticede sektör 2008’den beri büyüyor. Dijital reklam yatırımları o yıldan bugüne her yıl çift haneli büyümüş. Bu büyümeyi göze aldığımızda doğru sektör bu olmalı ve bu pastadan payımızı almalıyız dedik ve yolumuza devam ediyoruz.

: “Benim motorla işim olmaz” kimin sözüyse atıfta bulunmalıyız. Zira adamın hakkını yemeyelim büyük ceviz atmış ?

: Moof için bir özet almazsam olmaz. Kurulduğu günden bugüne neler yaptı kimlere ulaştı? Kısa tarihçe alabiliriz ?

: MooF; şu anda dijital reklam odaklı ilerliyor. Google Adwords dikeyinde uzmanlaşıp yola başladığımız, sonrasında ise ekibin büyümesiyle, sosyal medya reklam kanalları, yeni reklam teknolojileri, programatik, doubleclick gibi konularda da hizmet sunuyoruz. Kurulduğu süreçte daha çok kobileri dijital reklam dünyasına dahil etmeye çalıştık. 2010 yılında İstanbul’a gelmemiz ile çalıştığımız markalar ve bütçeler yükseldi. Bir çok sektörde önemli know-how kazanımlarımız oldu. Halen 6 kişilik bir ekip ile bu alanda yeni müşterileri ailemize dahil edip birlikte büyüme hedefimiz ile yola devam ediyoruz. Aslında burada bizim cevizimiz kazandığımız sektör deneyimleri sanırım. Çok enteresan sektörler var çok ilginç aramalar yapıyor insanlar…

: Oooo bana bunlarla gel gak! Hepsine dokunacağız birazdan ?

: Yasin Kaplan sözlüğünden, “Dijital reklam performans ajansı” nedire kargastik bir cevap alabilir miyiz? Markalar, uzmanlar, danışmanlar için kaynak olsun?

: Şöyle anlatmaya çalışayım kargacığım ? : Aslında şu an Google Adwords veya Sosyal Medya Reklam tarafında reklam vermek isteyen herkes panele girip reklam açabilir. Performans ajansları şurada devreye giriyor: kullanıcılara daha düşük maliyetle daha yüksek geri dönüş sağlıyor. Buradaki geri dönüşün karşılığı; hedef neyse o. Eticaret yapıyorsak; satış, talep toplamak istiyorsak; başvuru formu, veya trafik almak istiyorsak; tıklama. Her reklam belirli metriklere göre reklam sistemlerince puanlanır ve o puanı ne kadar yukarı çekerseniz maliyetler düşer. Bu yüzden biz bu performansı en üste taşımak için çabalıyoruz.
Bir cümle ile; düşük maliyet, yüksek geri dönüş. Gak ?

: Duyanlara duymayanlara gelsin bu açıklama, dijital performans adına ?

: Penguen emojisimi o ??♂

: Karga emojisini henüz icat edemediler (korkudan sanırım ?) ?

: Bu konuda baskı kurmalıyız bence

: En son bir ceviz feda ettim, ön pencerenin camı kırıldı. Fayda etmiyor.

: Programatik henüz yeni ve çok fazla kaynağın olmadığı bir alan. Bu yeni teknolojinin reklamverenlere sağladığı faydalardan bahsedebilir misin?

: Dijital reklamcılık teknolojileri ekosistem büyüdükçe gelişmeye devam ediyor. TR’de de artan bir kullanımı olsa da flu kalmış bir alan haklısın sevgili karga. Sistem aslında şunu yapıyor; kullanıcıları davranışlarını analiz edip (ziyaret ettiği siteler, okuduğu makaleler, izlediği videolar, alışveriş davranışları vs.) bu doğrultuda onları segmentlere ayırarak belirlenmiş reklamları gösterme imkanı sunan reklamcılık teknolojisidir. Satın alma iste gerçek zamanlı bir ihale sistemi gibi çalışıyor. RTB (Real Time Bidding) olarak önceden alınmış cookiler sayesinde hedef kitlelerine 50 milisaniye içinde ilgili reklamın gösterilmesi imkanı sunar.
Haliyle en önemli faydası daha doğru hedef kitlelere reklam gösterimi sağlamak.

: Dijital reklamcılık sürekli büyüyen, gelişen ve değişen bir alan. Türkiye ve dünya kıyaslaması yaptığımızda ne durumdayız, senin perspektifinden görelim ?

: Avrupa’da 2016 yılında dijital reklam yatırımları TV’yi geçti. Türkiye’de 2017 ilk 6 ayında harcanan rakam 1.063 MilyonTL Geleneksel reklamlara yapılan yatırımlara tercih edildiğini görüyoruz. Bu rakam büyümeye devam edecek. Türkiye olarak Dünya’nın gerisinde değiliz. Bir çok mecra kullanımı ve dijital yatırımlarda da en öndeyiz. Android ve internet tabanlı televizyonların yayıldığı bir dönemdeyiz. Artık panelde hedeflemeler arasında TV’lerde yer alacak ve bu dijital dönüşüme geleneksel mecralar ayak uyduracak gibi görünüyor.

: Turkcell, Yaani adımıyla lokal pazarda bir gündem, rüzgar yakaladı. Dijital reklamlar, big data, iletişim kuşkusuz en önemli sebepleri. Sen nasıl değerlendiriyorsun ?

: Burdan yerli arama motoruna bağlanabiliriz ?

: Evet. Geçtiğimiz haftaların önemli gündem başlıklarından biriydi. Ciddi bir kısım eleştirirken bir kısmı da yerli milli duygularla destekledi. Elbette tüm alt yapı ve teknolojisi ile bir arama motoruna sahip olmak ciddi bir big data avantajı sağlayacaktır. Big data şu an en önemli yatırım. Hiç bir reklam veya geliri olmayan whatsapp’a onca yükle yatırım yapan facebookun amacı da buydu. Turkcell’in çok üzerine gitmek istemiyorum “yaani” karga. Yapılmış bir yatırım var, bekleyip görelim. Ama google ile rekabet edecek bir rakip göremiyorum yakın gelecekte. ( Bu cümleyi kurduğumda da Forbes dergisinin “Nokia ile attığı başlık aklıma geldi” görselle süsleyeceğim yazışmamızı ?)

: Mesajım net ama anlayana diyorsun ?

: Ajanslara, markalara geri dönüp bir konuya parmak basmak istiyorum. Dijital dünyada iletişimi nasıl değerlendiriyorsun? Ajansların hem kendi aralarında hem markalar ile iletişimi, sektördeki uzmanların arasındaki diyalog vs

: Dijital iletişim değerlendirmesi yapıyoruz ✋️

: Ajans-marka iletişimi hassas noktalar. Bizim tarafta konu reklam olduğu için işin başında tüm detayları konuşup ona göre çizgilerimizi belirliyoruz. Sosyal medya içerik ajanslarının işi burada daha zor. Tamamen temsil var çünkü orada. Ve sürekli iletişim söz konusu.
Sektörel iletişim konusunda ise etkinlikler biraz çözüm oluyor sanırım. Sektörün konuşulup tartışıldığı, networking odaklı etkinliklikleri önemsiyorum. Fiziksel iletişim her zaman daha kolay ve daha etkili sonuçlar doğurabiliyor. Her sektörde olduğu gibi tatlı rekabetlerinde sektörü geliştireceğine inananlardanım.

: Etkinlik dedin Dikgak! Dijital Pazarlama Okulu bizim için hayli önemli ve cevizlik bir iş. Eğitimle, etkinlikle ilgili kaliteli iş çıkarmak kolay değil. İlk kez duyacaklar için bahsedebilir misin?

: İşte bu. Dijital Pazarlama Okulu ismini görünce duyunca heyecanlanıyoruz. Marka bilinirliği tarafında da ajansı geçti. Sektörde veya ilgili kişilerde kimi görsel okuldan bahsediyor. Buda bizi ayrıca mutlu ediyor. İşin etkinlik tarafı her ne kadar fiziksel+beyinsel zor bir iş olsa da bende verdiği haz daha yüksek. Koşturmayı seviyorum sanırım ? Sana uçmak neyse bana koşturmak o ??
Dijtial Pazarlama Okulu; dijital odaklı eğitimler ve etkinlikler düzenleyen, bu çalışmalarıyla ekosistemi büyütmek isteyen bir kurum. Tamamen sınıf ortamında eğitimler düzenlediğimiz bir okul. Sektörde sistem olarakta bir ilk aslında.. Eğitimler 1 veya 2 günlük eğitimler olarak veriliyor. Dijitali bir üst olarak belirlersek, altında onlarca konu var. Bu konuları parçalara bölüp belirli günlerde eğitimlerini veriyoruz. Hap niteliğinde dersler diyelim.

: Dijitalde bugün gurusun yarın cahil. Eğitimleri ve kendinizi nasıl güncel tutuyorsunuz? Edindiği vizyonu düşünürsek güncellenmek olmazsa olmaz ?

: Hem ajans hem de okul tarafında söylediğin gibi gelişmeleri sıkı takip etmemiz gerekiyor. Ben bile eğitim ve seminer esnasında anlatırken o an yeni bir güncelleme gelebiliyor. Sıkı takip gerektiriyor. Bu noktada ekip olarak resmi blogları, global yayınlanan makaleleri, Google ile ilişkimiz gereği işin o boyutundaki iletişimimizi sürekli güncel takip ediyoruz. Okul tarafında şu an toplam 22 eğitmenimiz var. Her biri kendi alanında önemli işlere imza atmış marka isimler. Konuları da birlikte istişare ile belirliyoruz.
Örneğin dijitalin önemli gündem maddelerinden “bitcoin” eğitim serisine başladık ve hayli rağbet görüyor ?

: Konuların, dediğin gibi, alt kategorilere bölündükçe sonu yok gibi geliyor. Bitcoin hakkındaki bilgilerine de başvuralım ?

: Nereye gidiyor bu bitcoin?

: Dijital gündemi son dönemde oldukça meşgul eden bir konu. Bende merakım ve ilgimden dolayı araştırıyorum. Bir kaç yazı da yazdım konuyla ilgili. Türkiye’nin bir kaç şehrinden telefonlar gelmeye başladı. Alalım mı diyenler, yatırım tavsiyesi isteyenler… Beklentiler yıl sonu 10K$ görmesi yönünde. Bu bir yatırım tavsiyesi değildir ?
Sistem olarak aslında çok eski bir alt yapısı olan blockchain tabanlı oluşturulan ve nihayetinde dijital bir finans ekonomi sistemi oluşturulan bir yapı bitcoin. Son 1 hafta içerisinde kripto para dünyasına yaklaşık 50 milyar dolar para girdi. Haliyle tüm dünyanın dikkatini çektikçe ve hacim büyüdükçe büyüme artıyor. Özellikle altcoinlerde risk çok daha yüksek. Yatırımcıların bol bol okuyarak temkinli yatırım yapmaya davet ediyorum.

: Dijital Yatırım Okulu mu kursak ??

: Oooo bir karga ile hiç ortak olmamıştım. Bunu bir konuşalım mantıklı ?

: Sabırla beklediğim soruya geldik. Hazır mısın?

: Bırak gelsin

: Eğitimler, etkinlikler ve ajans derken sektörün bilinç kazanması adına güzel bir cevap istiyoruz ? Dijital Medya Uzmanı kimdir?

: Evet bilinç önemli. Maalesef sektörümüzde bazı titlelar çok kolay kazanılıyor. “Uzman” kelimesini kullanmayan kalmadı sanırım biraz sevmediğim bir kelime. Bir çok toplantı da yaşadığımız bir sorun. Uzman olduğunu belirtip nitelikli hizmeti sağlayamayan gruplar. Sektöre her ne kadar olumsuz intiba bıraksalar da bilinç kazandırmak adına kendi cevabımı vermeye çalışayım: Dijital Medya Uzmanı; marka için hedef pazar ve kitleyi önce araştırıp tespit eden, marka bilinirliği ve satış tarafına katkı sağlayacak çalışmalar yürüten, marka için doğru dijital mecrayı seçen, kitle ile iletişimi güçlendirecek etkileşimler yaratan ve online ortamda proje kurgulayan ekip üyesidir. Bu yüzden sosyal medya platformlarını ve önceliklerini iyi tanımalıdır. Google Analytics ile verileri doğru okumalı dijital pazarlama süreci (SEO, SEM, e-mail pazarlama, mobil pazarlama ve web sitesi güncellemesi gibi) ile ilgili yönlendirme yapacak kadar bilgi sahibi olan kişidir.

: Dijital medya uzmanı olmak isteyenlere, adaylarına tavsiyelerini alalım. Cevizleri yemeden kendilerine uzman demesinler hemen ?

: Evet bol bol ceviz yemeleri lazım. Bazı üniversitelerde artık yeni medya isimli bölümler var. Bu bölümde okumayanlar ve bu alana yönelmek isteyenler etkili eğitimleri araştırıp bu eğitimleri alsınlar. Ama eğitimden önce dijitalin hangi alanında ilerlemek istediklerine karar versinler. Kendilerini teknik kısımda mı iyi hissederler yoksa içerik kısmında mı? Yaratıcı mısın? Analizci mi? Sayısal zeka mı? Sözel zeka mı? Önce kendini tanımak yani.
Sonra uygulama içeren eğitimleri araştırmalılar. Eğitim tek başına yetmiyor, kendi uygulamalarını gerçekleştirmeli ve sürekli güncel gelişmeleri takip etmeliler. Süreç zahmetli. Ceviz yemek için ağaca tırmanmak lazım. Ağacı çırpmak lazım. Cevizin boyası ele bulaşacak falan. Herkes sen mi be karga ?

: Dikgak! Dijital şakaya gelmez! Ağaçtan defalarca düşmeden bu iş olmuyor. Benim uçtuğuma bakmayın, olayım başka ?

: Kemerlerini sıkı bağla hızlı sorulara geçiyorum ??

: Hızlı cevaplar bende.

: Yasin Kaplan kitaplığından öneriler alalım ✋️

: Genelde girişimcilik konulu kitaplar var bende, felsefe içerikli de bir önerim olsun:
– 80/20 İlkesi – Richard Koch
– Neden Satın Alırız? – Paco Underhill
– Yürümenin Felsefesi – Frederic Gros

: En sevdiğin sosyal ağ hangisi?

: Linkedin

: Biraz da Instagram sanırım.

: Sosyal medyada günlük ne kadar vakit geçiriyorsun?

: İşim gereği bu süre ortalamanın epey üzerinde sanırım. 5 saat > diyebilirim.

: Yasin Kaplan’ın en sevdiği marka? Bir yerli bir yabancı

: Türk Hava Yolları
Google

: Tek rakibim Türk hava yolları

: ?

: En sevdiğin şehir? Bir yerli bir yabancı

: İstanbul
Prag

: Kayseri memleket kontenjanından gelsin

: En sevdiğin kelime?

: Bir Türkçe bir İngilizce

: “Saçma” kelimesini çok kullanıyorum. Ağza güzel oturuyor ?
İngilizce’de “serendipity”

: Kayseri’ye gidecekler için olmazsa olmaz tavsiyelerin varsa alabiliriz ?

: Şehir çok düzenli. Şehirler AB’ye girecekse ilk Kayseri girmeli ? Pastırma deneyimleri yaşamalı. Erciyes’in toz karında kayaktan sonra sucuk ekmek tadılmalı. Akşam yemeğine mantı. Sonuç +5 kg

: The House Cafe açılıyormuş Kayseri’ye. Karga’nın tavsiyesi olsun, gidin mutlaka Abdullah Gül Müzesi’nin içinde ?

: Senden aldım bu haberi. Güzelmiş??

: Sık kullandığın mobil uygulama, sosyal medya dışında?

: Feedly > Gündemi takip ettiğim uygulama.
Blockfolio > Bitcoin gündem ve rakamlar ?
AliExpress

: WhatsApp Röportajını nasıl buldun?

: Yapılana Pratik. Okuyana Faydalı.

: Röportaj için önereceğin isimler var mı?

: Sanırım önereceğim bir çok isimle yapıldı ? Yine de aklıma gelenler.
İsmail Emrah Demirayak
Aykut Aslantaş

: Dijital dünyanın rüzgarı, sinerjisi üzerinde olsun değerli dostum. Ceviz ye bol bol, Karga’yı unutma ?

: Karga çok teşekkürler. Daha çok ceviz tüketeceğim. Takipteyiz aklımızdasın. Sevgiyle kal ❤❤