WordPress nedir ve ne işe yarar?

CMS candır, WordPress heyecandır. CMS, içerik yönetim sistemi demektir. Blog yazarları çoğunlukla kolay yönetim altyapısı sunduğu için açık kaynak CMS kullanırlar. Dijital Karga’nın WordPress kullanıyor olması canlı bir örneği. Evet, biz altyapı olarak WordPress kullanıyoruz. Blog yazarları dünyasına öyle ve ya böyle bir şekilde ayağınızı attıysanız WordPress ifadesi en az 1 kere en çok X kere kulağınıza gelmiştir.

Blogunuzu meydana getirirken muhakkak bir CMS kullanmanız gerekir. Tabii eğer Google’ın kullanıcılarına sunduğu Blogger gibi bir sistemi kullanıyorsanız o zaman ayrı. Eğer kendi alan adınızı satın alıp, kendi blogunuzu kurmak istiyorsanız şu anda dünyada en çok tercih edilen WordPress’i kullanmanız gerekiyor. Peki, hadi biraz daha detaylara inelim ve WordPress’i yakından tanıyalım.

WordPress nedir? ve ne işe yarar?

WordPress adını alan sistem 2003 yılında bir genç geliştirici tarafından yazılmış bir CMS’dir. Daha sonraları bu sistem bir ekip altında daha da geliştirildi ve günümüzdeki sürümlerine kadar getirildi. Bu süreç içerisinde de WordPress sürekli olarak kullanıcılarından ücret talep edilmeden dağıtıldı. Yani bu CMS sistemini kullanmak için hem tek bir kuruş dahi ödemenize gerek yok, hem de her yenilikleri ücretsiz olarak sınırsız şekilde kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

WordPress’i tam olarak tanımlama işini geçtiysek en önemli kısma gelelim. Bu sistem çok işlemli bir yazılım dili olan PHP ile üretilmiştir. Bu da ona kolayca eklemeler yapabilmemize ve hatta geliştirmeler yapabilmemize olanak sağlıyor. Yani, bir sayaç mı istiyorsunuz? Ya da benzeri bir şey? WordPress bu konuda oldukça büyük bir yelpazeye sahiptir. Hatta, şöyle diyelim ki artık aklınıza gelebilecek her eklentinin en az beş tane farklı versiyonu bile bulunuyor.

Aslında WordPress’i biraz da günümüzün popüler arabalarına benzetebiliriz. Genellikle herkes bilindik bir markanın  bilinen bir modeline sahip olmak peşindedir. Neden? Çünkü bu markanın hem servisi çok fazladır hem de aynı zamanda kolaylıkla bu araç için yedek parça bulunabilecektir. Aynı şekilde WordPress için de birçok tema,  eklenti ve daha fazlasını bulabilmek mümkündür.

Bu nedenle bloglama macerasına birçok blogcu en kaliteli sistemlerin zirvesinde yer alan WordPress ile başlar. Tabii, WordPress altyapısını kullanan bir web sitesinin ufak masrafları olur. Nitekim WordPress’i bir Hosting yani barındırma hizmetinin içerisinde bulundurmak gerekir. Günümüzde ise barındırma masrafı orta halli siteler için ortalama olarak aylık 2 TL gibi bir ücrete gelmektedir.

WordPress’in kullanım alanları nelerdir?

WordPress şuanda dünyada en popüler olarak kullanılan sistemlerin zirvesinde geliyor. Kullanıcıların büyük bir kısmı ise onu blog oluştururken kullanılıyor. Fakat bir mağaza için satış sitesi olarak tasarlamak veya bir video sitesi olarak tasarlamak, oyun sitesi olarak tasarlamak gibi daha birçok örneği arka arkaya sayabiliriz.

Çünkü WordPress özellikle günümüzde fazlasıyla geniş bir kullanım alanına sahiptir. WordPress sayesinde artık aklınızdaki hemen her türlü web sitesini meydana getirebiliyorsunuz. Çünkü buna imkan veren hem sayısız eklentiye sahip hem de aynı şekilde sayısız temaya sahip.

WordPress neden kullanılır?

Hemen bir üst başlıkta öyle umuyorum ki aslında WordPress’in faydalarından bahsettik fakat kullanıcılar ve özellikle blog yazarları için en önemli şeyi atladık. WordPress, Google gibi arama motorları tarafından fazlasıyla sevilen bir sistemdir. Bildiğiniz gibi bir blog yazmaya başladığınız zaman size ulaşacak olan insanlar muhtemelen sizi sosyal medya ve arama motorları sayesinde bulacaktır. Sizin de bulunabilirliğinizi arttırmak amacıyla WordPress kullanmanız fazlasıyla akıllıca bir başlangıç olabilir.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Alaattin Çağıl WhatsApp Röportajı #kargayakonuş
Önceki yazı
SEO uyumlu makale nasıl yazılır?