Araştırmalar, veriler, analizler hayatımızı daha anlaşılır kılmak için var. İstatistik verileri pazarlama, sosyoloji, psikoloji vs. gibi bir çok alana yön vermektedir. Günlük yaşantımızda bile istatistikler fayda sağlıyor. İnsanın olduğu her yerde araştırma olmalıdır ki dijital dünyaya geçiş ile birlikte aslında bir veri ambarının içine düştük diyebiliriz. Tabi mesele bu verileri bulmak, tutmak ve iyi analiz etmek. Medya takip ajansları, araştırma şirketleri ve farklı pek çok kaynak çeşitli veriler yayınlıyor. Speed Medya yayınlanmış bir çok veriyi derleyerek bir rapor hazırlamış. Bu çalışmayı geçen sene de yapmıştı. Hazırladıkları, Türkiye’nin DNA’sı sunumu ile oldukça ilginç ve faydalı bilgiyi bir araya getirmişler. Bir çok kanalda paylaşılan “Toplumun tutumlarına ışık tutan; Türkiye’nin DNA’sı “ raporunu inceledim. Üzerinden konuşulacak ve yorumlanacak birçok nokta var.
Öncelikle sunumun sonundan başlayalım. Bu tarz çalışmaların genelde gizli kahramanları olur. Kurumlar kendileri adına çalışan ekipleriyle hazırladıkları projeleri kurum adına yayınlarlar. Benim bu raporda hoşuma giden ve önemli bulduğum noktalardan biri de raporu hazırlayan arkadaşların isimlerinin sunum içerisinde paylaşılması. Her ne kadar mevcut kaynaklar üzerinden veriler alınmış olsa da DNA raporu gibi iddialı bir özet için emek gerekiyor.
Türkiye’nin DNA Raporu Ana Kategorileri
- Genel Bakış
- Kültürel Kodlar
- Rakamlarla Türkiye
- Gerçekleriyle Türkiye
- Değişen Yaşam Biçimleri
- Genel Medya Ortamı
Bu başlıklar altında Türkiye için önemli bilgiler var. Kısa kısa paylaşalım. Dünyanın en kalabalık 20. ülkesiyiz. Kültürel kodlarımız ile ilgili çeşitli ifadeler bulunuyor. Mesela, “Bireysel değil kollektif yaşama özelliğine, güçlü aile ve toplum bağlarına sahibiz.” Bireysellik yönümüz dünya ortalamasının altında. Bireyselliğin ön plana çıktığı ülkelerden ilk üçü ABD, Avustralya ve Büyük Britanya olmuş. Türk Halkı olarak belirsizliği de sevmiyoruz. Dünyaya göre okur yazarlık oranımız oldukça yüksek. Avrupa’dan ise biraz daha düşük görülüyor. Hanelerimizin % 67’si çekirdek aile. Geçmiş yıllara göre hane sayısı artarken hane halkı sayısı azalıyor.
İller bazında da ilginç bilgiler var. İstanbul gelir seviyesi açısından yüksek, Zonguldak sağlık hizmetleri, Isparta eğitim açısından diğer illerden önde yer alıyor. Türkiye’nin %80’i hiç tiyatroya gitmemiş, %29’u hiç gazete okumamış. Mutluluk oranımız %61, geçen seneye göre artış var 🙂 Yaş gruplarında ise en mutsuz görünenler 35-44 yaş arası kişilerden oluşuyor. Orta yaş bunalımının etkisi olabilir 🙂 Ama başka nedenleri de varmış, raporun içinde not olarak yazıyor. Türkiye’de E-Ticaret hacminin son 3 yıldır yükselişte olduğunu görüyoruz. İzleme, vakit geçirme oranlarımızı da tüm detayları ile raporda bulabilirsiniz.
Günde 5.6 saat TV izlerken 6.5 saat internet kullanıyoruz. Geçirilen zaman sonuçlarında geçen yıla göre çok ciddi artışlar var ve bu yıl ki raporda farklı kaynaklar da kullanılmış. Zamanımızın önemli bir bölümünü TV. ve İnternetin aldığı görünüyor. Tabi ikisini aynı anda da kullanabiliyoruz. İnterneti de en çok haber okumak ve video izlemek için kullanıyoruz.
Türkiye’de en çok kullanılan dijital kanallar Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp. ve liste devam ediyor. Sosyal medya sıralaması 2017 We Are Social raporundan alınmış. Geçen yılın We Are Social raporundaki Türkiye sosyal medya sıralamasını hatırladığım için tekrar gözden geçirip bir kıyaslama yapmak istedim. İlginç bir değişim olmuş. Geçen yıl Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram ilk beşte yer almış. Tabi Youtube’un nedense listeye bu sene dahil edilmiş olması sıralama değişiminde etkilidir. Yine de WhatsApp ve FB Messenger’ın düşüşü Instagram’ın çıkışı ilginç. Hepsinin de Zuckerberg ile ilgisi olması düşündürücü değil mi?
Evet, Speed Medya’nın raporunu incelerken göze çarpanları ufak ufak aktardık. Detaylı incelemek isteyenler için rapor linkini aşağıda verdik. Kendi gözlemleriniz ile durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Türkiye’nin DNA Raporu önemli bir kaynak olarak dosyalarımızda yerini alacaktır.
Türkiye’nin DNA Raporu adlı çalışmaya göz atmak için bu linki tıklayabilirsiniz.