Tekno-Şamata: Teknolojik Nazar Değer mi?

teknolojik-nazar

Teknolojiye nazar değebilir mi? Astrolojiye pek hakim değilim, yanlış anlamayın ama gezegenler yer değiştirince veya bazı doğa olayları olunca, bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine “Çağrı, bu hafta telefonu ve bilgisayarı tamamen bırak. Teknolojik aletlerden uzak dur çünkü hepsi bozulacak,” dedi. Elbette, elektronik gel-gitler aynı anda birçok şeyi bozabilir ama bu duruma sadece astrolojik olarak bakmak mümkün mü, bilmiyorum. Teknolojiye nazar değiyor olabilir mi?

Mesela, birisi gidip yepyeni bir MacBook Pro aldığında “ya bunlar bunu nasıl alıyor” dediğimizde ve o kişinin MacBook’una bir şey olduğunda, bu bedduayı dileyen kişi de aynı şeyle karşılaşırsa teknolojik nazar kurbanı olmuş olabilir miyiz? Nereden çıktı bu konu derseniz, telefonum bozuldu ve yerine geçici bir telefon kullanmaya başladım. O geçici telefona neredeyse hiçbir uygulama kurmadım; sadece Twitter, pardon X, bir de WhatsApp ve mail hesabı kurdum. Instagram, Facebook, TikTok (kullanmıyorum), alışveriş siteleri gibi gerekli gereksiz hiçbir uygulama kurmadım ve fark ettim ki uzun zamandır dizi/film/kitap konusunda zaman ayıramadığım için kendime kızarken, bu uygulamalardan uzaklaşınca bu zamanı ayırabildiğimi gördüm. Demek ki sosyal nazar, sosyal detoks bir noktada işe yarıyor.

2014 yıllarında, şimdi yapay zekaların yeteneklerinde olan bir konuşma robotu yazmayı düşünmüştüm; yalnızlıktan sohbet edecek, kafa açacak bir şeyler olsun diye. Tabii, o zaman yazılımın “Y” sini bilmiyorken yapamadım; şimdi yazılımın “ya” sını bildiğimi sanıyorken yine yapmadım, orası ayrı. Ancak, sosyal medya bir hazine olduğu kadar da bir çukur. Ne yapay zekayla yapılmış ne reklam ne değil gerçek doğal içerik; bu içerik ne kadar doğal haliyle kalır bilinmez. Ancak sosyal medyanın nazarından sakınmak için biraz bırakın telefonları, bilgisayarları; kargalarla konuşun. Kargaları bırakmayın!

Bonus: Teknolojik Nazarın Savunma Yöntemleri

  1. Tekno-Detoks: Düzenli aralıklarla teknoloji detoksu yaparak dijital dünyanın stresinden arınabilirsiniz. Belirli günlerde telefon, bilgisayar ve diğer teknolojik aletlerden uzak durmak zihninizi dinlendirebilir.
  2. Dijital Minimalizm: Kullandığınız uygulamaları ve teknolojik aletleri minimumda tutarak, sadece gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeylere odaklanın. Bu, dijital nazardan korunmanın en etkili yollarından biridir.
  3. Astrolojik Takvim: Astrolojiye inananlar için, gezegenlerin hareketlerini takip edip, kritik dönemlerde teknolojik yatırımlarınızı ve kullanımınızı minimize edebilirsiniz.
  4. Koruyucu Objeler: Nazar boncuğu gibi geleneksel koruyucu objeleri çalışma alanınızda bulundurarak hem estetik bir dokunuş katabilir hem de kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.
  5. Sosyal Medya Mola: Sosyal medya platformlarında harcadığınız zamanı sınırlayarak, sosyal nazarın etkilerinden korunabilirsiniz. Bu, hem mental sağlığınıza iyi gelir hem de verimliliğinizi artırır.

Unutmayın, teknolojik nazardan korunmak için yapabileceğiniz en iyi şey, dijital dünyada bilinçli ve ölçülü bir şekilde var olmaktır. Şimdi, biraz teknolojiden uzaklaşıp doğanın tadını çıkarma vakti! Gak!

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Sorularla İtibar Katsayısı Modeli
Önceki yazı
Yapay Zeka ve Türk Sinemasının Buluşması: Harry Potter but in Türkiye – Anatolia