İletişim araçlarının en yeni hali, günümüzde etkisini fazlasıyla hissettiren, sosyal medya ile eş zamanlı bir iletişim trafiğine dahil olduk. Ortaya çıkışının en önemli nedeni web 2.0 altyapısının kullanıcılara sunulması oldu. Çevrimiçi kullanıcıların hizmetine sunulan bu altyapı ile tek yönlü sağlanan bilgi paylaşımı, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına dönüştü.
Sosyal medyanın yaygın kullanımını sağlayan Kargastik özelliği, “zaman ve mekân sınırlarının” ortadan kalkmış olmasıdır. Mobil tabanlı oluşu tüm dünya üzerinde aynı anda milyonlarca insanın iletişim kurmasını sağlıyor. Paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insanî iletişim şekli olan sosyal medya ülkeler arası sınır tanımaksızın insanları bir araya getiriyor.
Sosyal medya sayesinde insanlar bürokrasinin tüm varlığına rağmen birbirlerine yardım edip, sorularla etkileşim kurabiliyor. Bu bakımdan sosyal medya resmi olmayan eğitim yollarından da bir tanesidir. Sosyal medya iletişimi kelimeler, görseller, ses dosyaları yolu ile sağlanıyor. İnsanlar hikâyelerini ve tecrübelerini bu mecralarda farklı formlarda paylaşıyorlar.
Sosyal medya aynı zamanda “Kullanıcıların Ürettiği İçerik” ve “Müşterilerin Ürettiği Medya” kavramlarını da ortaya çıkardı ve bu yapısıyla da ticari alandaki değerini kazandı. “İçerik kraldır, içerik pazarlaması” kavramları sosyal medyanın ilk mihenk taşı olarak düşünülebilir.
En baştan bir iletişimden bahsediyoruz. Sosyal medya en temelinde bir iletişim kanalıdır. İnsanlar, topluluklar, markalar, kurumlar, liderler arasında süren ya da sürdürülen tüm diyalogları kapsar. Gelişen, değişen ve geliştiren, değiştiren normları vardır. Bu nedenle sosyoloji, psikoloji ile aralarından su sızmaz. Hatta işin bu boyutlarını kavrayabilen uzmanlar sosyal medyayı ve getirdiği iletişim sürecini daha iyi anlamaktadır.
Sosyal Medyanın Önemi
Sosyal medyanın tanımını farklı açılardan yaptık, yapmaya çalıştık. Bu esnada son paragraflara doğru öneminden bahsetmeye başladık. Sosyal medyanın önemi; kendisini oluşturan kelimelerin içinde saklı. “Sosyal ve Medya” kelimelerini ayrı birer kavram olarak ele aldığımız zaman parçadan bütüne ulaşabiliriz.
Sosyal, Güncel Türkçe Sözlük’te toplum bilimi anlamına gelir. Medya ise iletişim ortamı demektir. Sosyal kelimesini içeren bir kavram, yaşadığımız çağın da adını taşıyınca önemli bir araştırma konusu oluyor. Yaşadığımız çağda insanların birbirleriyle en hızlı ve etkileşim oranı en yüksek şekilde iletişim kurma seçeneği sosyal medyadır.
Sosyal medyada oluşan veriler sınırları olmayan bir kütüphanenin kapılarını aralıyor. Milyonlarca madde sayısına sahip kütüphaneyi dünya üzerinde hangi ülke sunabilir? Dil ve içerik sayısını hesap edince Vikipedi sosyal medyanın önemini anlatan en iyi örneklerden biri.
Sosyal medyanın önemini “Yurttaş Gazeteciliği” kavramıyla da anlatabiliriz. Gezi Parkı, Arap Baharı, Mısır Devrimi, 15 Temmuz vb. politik gelişmelerin dışında Defne Devrimi gibi yerelde yapılan çok sayıda toplumsal hareketler görmek mümkün. Mikro blog devi Twitter tüm bu olayların saniye saniye yaşandığı bir sosyal medya kanalıdır.
Sosyal medyanın amiral gemisi Facebook önemini ve medyanın boyutunu anlatmaya fazlasıyla yeter. 1 milyardan fazla kişi her gün düzenli bir şekilde Facebook ziyareti gerçekleştiriyor.
Sosyal medyanın önemini sosyal ağlarla ve yaşanan devrimlerle örneklendirmek mümkün. Milyonlarca kişinin iletişim kurduğu bir ortamın göz ardı edilmesi, önemsiz olduğunun düşünülmesi pek mümkün değildir. Sosyal medya toplumun kendini doğrudan hiç bir üçüncü kişiliğe gerek kalmadan özgürce ifade etme şeklidir. Her birey kendi medyasının patronu olmuştur ve olabilmektedir.
Fikir ve düşünce dünyasında, yaşamlarımızı iletişim odaklı sürdürürken sosyal medyanın ve beraberinde gelişen kanalların günlük yaşantımızda vazgeçilmez hale geldiği gerçeği önemi daha fazla artırmaktadır. Herhangi bir konuda sahip olduğunuz düşünceyi kısa zamanda geniş kitlelere ulaştırabilme gücü sürecin devamında farklı sonuçlar doğurmaktadır.