Makale yazma konusunda gak guk yapacak en son yazar kişisi benim. Yazdığım binlerce makale ve açtığım blog siteleri düşünülürse SEO uyumlu makale konusunda tecrübe sahibi olduğum kesin. Başlığı açıklamakla işe başlarsam, “SEO uyumlu makale yazmak, kendinizi arama motorlarına sevdirmenin en iyi yollarından biridir.” der ve konuya hızlı bir giriş yaparım.
Arama motorlarından gelecek ziyaretçiler site sahipleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ne kadar çok ziyaretçi gelirse, sitenin aynı oranda büyümesi anlamına gelir. Trafiğin ve sitenin büyümesi ise reklam gelirlerinin artması demektir. Ayrıca, günümüzde blogların rekabetini gözden kaçırmamak gerekiyor.
Rekabet şartlarında ve arama motoru pazarında durum böyle olunca internet kullanıcılarının hepsi, kendilerini SEO’ya adıyor. Onlar için SEO ile pozitif görünen her şey bir blogu başarıya götürür demektir. Ancak asıl atlanan nokta ise bir blogu SEO’nun değil ziyaretçilerin gerçek başarıya götüreceğidir. SEO uyumlu makale dediğimiz olay aslında büyük oranda bir mittir.
SEO uyumlu makale hakkında yazmamın sebeplerinden biri yaptığım iş. Kendim geçimimi metin yazarlığı yaparak sağlıyorum. Bugüne kadar sektör üzerinde birçok kişi daha fazla satış yapabilmek için kuyuya taş atmaya çalıştı. Bu kuyuya taş atanlardan birisi, bir gün SEO uyumlu makale diye bir şeyi ortaya attı.
İşte o günden sonra bu başarılı görünen satış stratejisi ile birlikte herkes SEO uyumlu olan yazıların peşine düştü. Hiç yabancı forumlarda insanların gerçekten SEO uyumlu içerik konusunda tartıştıklarını gördünüz mü? Veya bu durumu Türkçe forumların birinden duydunuz mu? Hayır. Çünkü aslında dikkat etmeniz gereken bu temel ögelerin bir çoğu arama motorunu değil, yine temelde kullanıcıları hedef alır.
Kullanıcıların istediği bilgiye ulaşması
Şahsen bir internet kullanıcısı olarak içerisinde sürekli anahtar kelimeler geçirilmeye uğraşılmış bir yazıyı okumaya başladığımda, bu yazının benim için değil daha üstte olmak için yazıldığını anlıyorum. Bu yazı için ayrıca dış SEO çalışması yapılmış ve bir şekilde geçici olarak bu yazı iyi bir sıralamaya gelmiş. Fakat bu yazı bana istediğimi vermiyor!
Anahtar kelimenin yoğunluğu SEO uyumlu olması için önemli. Bu kriteri inkar etmiyorum. Yapılması gereken anahtar kelimenin fazla abartılmadan kullanıcı dostu olarak kullanılması. Yoğunluğu ayarlamak için kelimenizin türevlerini kullanabilirsiniz.
Kullanıcı okuduğu yazıdan istediğini alamadığında ilk iş ne yapar? Sayfanın kenarında ki çarpı işaretine doğru faresini sürükler ve o sayfayı terk eder. Halbuki okuduğum içerik gerçekten kullanıcı düşünülerek yazılmışsa, o halde ben bu içeriği merakla okuyacağım. Bu arada benim sitede duracağım süre artacak. Bu da sitenin aslında gerçek manada bir başarıya ulaşmış olduğunu gösterecek.
Birçok blog okuyucusu gerçekten zevkli bir blog yazısı okuduktan hemen sonra o blogun diğer yazılarını da merak eder ve ana sayfasına geçiş yapar. Diğer yazılarından da aynı şekilde etkilendiğinde de kendince takip etme yöntemi ile o yazıyı takip etmeye başlar. Siz gidip SEO uyumlu makale adı altında, aynı cümlelerin tekrarlandığı fakat okunduğunda kullanıcıya ekstradan hiçbir şey katmadığı bir 1000 kelimelik yazıyı diretirseniz, o kullanıcı sizin sayfanızı terk eder. Siz de sadece SEO uyumlu yazınıza verdiğiniz ücret ile kalırsınız.
Özgün bir içerik yapısı SEO uyumudur
Blog açtığınız ilk günden itibaren tüm yazıların size özgün içerik kavramını sunduğunu göreceksiniz. Herkes özgün yazılar ile kullanıcılarının karşısına çıkmak ister. Fakat Google’da aynı başlığı aradığınızda aynı yazıyı ve aynı bilgileri farklı cümleler ile yazılmış şekilde bulabilirsiniz. Yani, bu yazı size bir arpa boyu kadar bir şey kazandırmayacaktır. Sadece cümlelerin farklı olması ancak temelde kullanıcıya kattığı şeyin aynı olması bir yazı veya makalenin SEO uyumundan çıkar.
Bu nedenle yalnızca özgün içerik kavramını bilmek yeterli değildir. Aynı zamanda bu kavramı tüm blog yazılarınızda uygulayabilmekte son derece büyük bir meziyet sayılır.
Yazılar SEO için değil kullanıcı için yazılmalıdır
Yukarıda açıkladığımız maddeler aslında zaten neden kullanıcılara yönelik içerikler hazırlamamız gerektiği konusunda bize fazlasıyla fikir veriyor. Fakat yine belirtmemiz gerekirse eğer; yazılarınız veya makalelerinizin hiç birini SEO için yazmayın. Bazen Google’ın dengesi şaşabilir. Sizin yazılarınız özgün olmasına rağmen sizin blogunuzu çok daha gerilerde tutabilir. Doğru zamanı geldiğinde blogunuz emin olun çok daha ileride olacak ve çok daha fazla aktif okuyucuya sahip olacaktır.
1 Yorum. Yeni Yorum
seo uyumlu makale yazmanın 3 yolu vardır keyword, anchor text ve klavye 😉