Nesnelerin İnterneti Akıllı Şehirler

Açıkçası bir yazılım geliştirici olarak son derece desteklediğim bir konu. Ama eleştirdiğim kısımları da var. Eleştireceğim kısımdan önce akıllı şehir nedir ve neden olmalı kısımlarına değinelim istiyorum. Akıllı şehir konusunu üçe ayırabiliriz.

1- Enerjinin Akıllı Yönetimi

Enerji kaynaklarının günden güne azaldığı ancak enerji ihtiyacının giderek arttığı bir dönemdeyiz. Enerji kullanımında verimliliği yakalayamazsak enerji kesintileri ve yüksek fiyatlar kaçınılmaz olacak. Evlere, iş yerlerine takılacak akıllı cihazlar sayesinde ev veya işletmenin her noktasında günün hangi zamanı ne kadar enerji tüketilmesine dair planlama yapılabilecek ve bu da oldukça fazla tasarruf sağlayacaktır.

2- Akıllı Binalar

Dünyadaki enerjinin büyük bir kısmını binalar tüketiyor. Yaklaşık olarak %40 betonlaşma (ya da ona şehirleşme diyorlarmış) böyle devam ettikçe yüzde 60’lara kadar çıkacak. Bu oranı aşağıya çekmek için binalar akıllı sensörler ile donatılabilir. Elde edilecek veriler ile enerji kullanımı, yalıtım, güvenlik gibi birçok alanda önlem alınması ve tasarruf tedbirleri uygulanması bu oranın düşmesini sağlayacaktır. Evet, geldik üçüncü konumuza.

3- Ulaşımın Akıllanmasına! 

Bu konu ile alakalı bir eleştiri de bulunacağım. Ama önce neymiş bu ulaşımın akıllanması ona bakalım.

Gün geçtikçe artmaya devam eden araç sayısı ile trafikte kaybedilen zaman değil, yakıt tüketimi, karbon salınımı yükselmesi ve güvenli sürüş gibi birçok farklı durum ön plana çıkıyor.

Yine akıllı binalardaki gibi şehrin belirli noktasına yerleştirilen sensörlerden toplanan hız, konum (kalan kısmı kendim söyleyeceğim) belki araç tipi, hava değişimi, yol durumu (fiziksel olarak) birçok verinin toplanıp yapılan analizler sonucu çözümler üretilebilir ve bu şekilde birçok tasarruf önlemi uygulanabilir ve bu da hem şehre hem de vatandaşa çok fazla fayda sağlayacaktır.

Ama ben şimdi kendi ilimi biraz eleştireceğim açıkçası. Evet küçük bir ildeyiz. (Kırklareli burası bu arada gelirseniz çay içeriz) Yenilik ve gelişmelere açık olmamız gerek.

Ama yapılan “akıllı durak” bir yenilik veya gelişme değil bana göre. Ya sadece LED ekrandan “x otobüse x dakika” gibi bir şey bana pek akıllı gelmiyor açıkçası. Belli bir liste var ona göre geri geri giden belli dakikalar.

Ne olabilirdi?

Otobüs dakikaları ile güzergahları gösteren durağın sağında reklam için kullanılan kışıma minik bir ekran ile istenilen yerin girilip hangi otobüse bineceğini, ne zaman geleceğini görebilir yabancılar ki özellikle öğrenciler için oldukça yararlı olur.

Diyebilirsiniz ki madem ilgilisin bu konuyla niye sen teklif olarak sunmadın?

Cevap veriyorum “:)”.

Huzur ve teknoloji ile kalın. Gerçi teknoloji ve huzur biraz değişik bir ikilem ama işte zoru başarırsınız belki

İlginizi Çekebilir

Sonraki yazı
Youtube’nin Yeni Dizisi: Görünen Adam
Önceki yazı
Uzun Soluklu SEO Kargastik İçeriklerde Saklı