Bir süredir merakla beklenen Microsoft’un tanıtım etkinliği geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Aylar öncesinden bildiğimiz üzere etkinlikte gözler hep o ahu gözlü yeni Mac düşmanını aradı. Kısa süre sonra da sahneye iMac’lerin yeni ezeli düşmanı olacak olan hepsi bir arada (All-in-One) çözüm olarak bilinecek Surface Studio modeli çıktı.
Bu kadar yazıyı okumadan önce uyarımızı yapalım; Surface Studio normal bir son kullanıcıdan ziyade daha çok tasarımcı ve sanatçıları müşteri olarak hedefleyen oldukça bayılası bir bilgisayar. Sunduğu pratik avantajları ve bir kargaya verebileceklerini de düşünecek olursak Surface Studio bu kez iMac’in kullanıcılarını bizce gerçekten zorlayabilir hatta kim bilir belki bazı Mac kullanıcılarının aklını bile çelebilir. Surface Studio’nun iki önemli parçası bulunuyor bunlar monitör ve diğer bileşenler. Yine de biz ilk önce işin görsel kısmına, yani Microsoft’un yeni gözdesinin monitörüne bir göz atalım…
Surface Studio – Monitör
Microsoft’un Surface Studio ekibinin en önemli parçası olan yeni monitörü 28” ve piksel duyarlı 12.5 mm kalınlığında bir ekrandan ibaret görünüyor. Microsoft’un tanıtım etkinliğinde yapılan açıklamaya göre ekranımız günümüzün yeni ekranlarında olmaz olmaz 4K ekran teknolojisine sahip.
13.5 milyon piksele gözlerimizi dikeceğimiz bu evlere şenlik monitörün ekran çözünürlüğüyse 4500×3000 olarak belirtilmiş. Surface Monitör’ün tasarımcıları sevindirecek birçok özelliği var. Bunlardan en önemlilerinden biri de TrueColor teknolojisine sahip olması. Bu teknoloji tasarımcılara daha iyi renk reprodüksiyonu şansı sunuyor ve monitör kolayca sRGB ve DCI-P3 modları arasında geçiş yapabiliyor.
Koskoca monitöre bu kadar envai çeşit teknolojiyi koyan Microsoft, hiç ön kamerasız geçer mi? Hayatta geçmez! Surface Studio’nun ön tarafında 5MP Windows Hello-ready kamerası elbette hazır olacak. Ekranın arka kısmında ise ne işe yaradığını dünden beri tam olarak çözemediğim 10 MP bir arka kamera daha yer alıyor.
Yeni monitörümüzde Cortana’yı kullanmak için ayrıca dahili mikrofon teknolojisi yer alıyor ancak Türkiye kullanıcıları için henüz dilimizi bilen bir Cortana olmadığı için bu sanırım çok da önemli bir detay olmasa gerek.
https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0
Surface Studio’nun Diğer Bileşenleri
Tasarımcı kargalar için yalnızca bir ürünün şeklinin afili olması elbette yeterli değil. Aynı zamanda onu güçlü hale getirecek donanımlar da ürünün tercih edilmesi konusunda en önemli meselelerden biri. Microsoft bundan yana derdimizi anlamış olacak ki, Surface Studio’yu tam bir donanım katili olarak geliştirmiş ve kıvamında güçlü donanımlarla donatmış.
Intel quad-core Skylake işlemciyle güçlendirilen bilgisayar, 32 GB RAM, 2 TB Depolama alanı, integre 270W PSU ve Nvidia GeForce GTX 980M grafik işlemcisiyle gelecek. USB 3.0 portlarıyla güçlendirilen Surface Studio, SD kart okuyucu, Ethernet girişi, Mini ekran çıkışı, 802.11ac Wireless bağlantısı, Bluetooth 4.0 ve kulaklık girişi ise bilgisayarın boy göstereceği diğer özellikleri.
Tüm bu saydığımız harika donanımların tümüne bizler kullanıcı olarak pek erişemeyeceğiz çünkü donanımların hepsi Surface Studio’nun ekran kısmının altında yer alan kutuda yer alacak. İşin en güzel tarafı bu alt taraftaki kutudan yalnızca tek bir kablo çıkışı var. Yani, ortalıkta ayağınıza dolanıp sizi muhtemelen sinir edecek hiçbir kablo ne gözünüz ne de ayağınızın etrafında dolanmayacak, arzular şelale!
Yeni bilgisayarın Surface sülalesinin bir ürünü olduğunu göz öne alacak olursak serinin diğer ürünleri için üretilen Surface Pen, Surface Keyboard ve Surface Mouse ile de kullanılabileceğini düşünüyoruz. Yalnız bu konuda henüz bir açıklama yok.
Surface Dial Mevzusu
Surface Studio’nun en önemli bileşenlerinden biri olacak olan ve tanıtım videosunda da görme şansına sahip olduğumuz yeni aletin adı Surface Dial olarak belirlenmiş. Surface Dial, tıpkı eski radyoların üzerinde bulunan ses açma kapama tuşları gibi bir şey… Aslında işlevi de hemen hemen aynı diyebiliriz.
Özellikle kullanıcılara renk seçimi yapma konusunda yardımcı olacak olan Surface Dial; 6 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğinde bir ürün olacak. Bu cihazı kullanarak Goove Music üzerinden ses açma ve kapama yapılabileceği gibi, yazılarda zoom, 3D ve kuş bakışı görünümlerde de yakınlaştırma olmak üzere çeşitli fonksiyonlarla kullanılabilecek.
Yalnızca tek bir renk seçeneği olan ve bataryayla güçlendirilen Surface Dial’in fiyatıysa 99.99 Dolar olarak belirlenmiş.
Surface Studio’nun Fiyatı Ne Olacak?
Surface Studio, 2,999 Dolar’dan başlayan fiyat etiketiyle öncelikle ABD içerisinde Microsoft mağazalarından ön siparişe açılacak. Oldukça sınırlı sayıda üretilecek olan Surface Studio’ların pazara tam olarak giriş yapmasıysa 2017 yılının ilk aylarına denk gelecek.
Ne dersiniz, sizce Microsoft kullanıcıları Surface Studio ile bu sefer kuru bir tahtaya basar mı?