Dijital Karga en baştan farklı bir amaç için kurulsaydı nasıl olurdu diye sormanın tam sırası sanırım. Evet, bize 4 ceviz veriyorsunuz size 8 ceviz veriyoruz. Bire iki kazanıyorsunuz. Bir sürü ünlü ile reklam yapacağız. Hızlı yayılan ve herkesin kazandığı katma değeri yüksek bir platforma dönüşeceğiz. Hangar dolusu gakcoin vermek için makineler alıp ve cümle aleme duyuracağız.
Konuyu zaten az çok anladınız. Öncesinde biraz sosyal medya bilgisi geçelim. Ülke gündeminden düşmeyen ve dijital dolandırıcılıkla adını tarihe kazıyan Çiftlik Bank ile ilgili ilginç sayılar söz konusu.
Üye Sayısı: 132 Bini Aktif 500 Bini Aşkın Üye
Twitter: 446 Bin Takipçi
Facebook (Kapalı): 345 Bin Takipçi
Ekşi Sözlük: 276 Sayfa Entry
Çiftlik Bank konusunda Türkiye gündeminde dolaşan çok sayıda haber var. Mehmet Aydın, bir fikirle başladığı hikayesinde 2 yılda bir sürü insanı kullandı, dolandırdı ve yurtdışına kaçtı. Bu örnek yetmezmiş gibi 11 tane tespit edilen benzer uygulama var.
İnsanların dijital okuryazarlık eğitimi almamasının sonuçları ne kadar ağır olabilir sorusuna güzel bir cevap uygulamalı olarak Çiftlik Bank ile geldi. Ponzi kelimesinden bihaber olan binlerce insan Çiftlik Bank üyesi ve dahası mağduru oldu. Ülke ekonomisine ve millete maliyeti ise 500 milyon TL. Dijital okuryazarlığın maliyeti bu kadar olmazdı sanırım. Ponzi kelimesini dijital tehlikeleri anlatmak yeterli olmaz elbette, para kazanma hırsı ve köşeyi dönme girişimleri de üzerinde durulması şüphesiz gerekli olan diğer konular arasında. İleri gideyim! Finansal okuryazarlık. Daha ileri gideyim!! Okuryazarlık. Üst konular arasında yerini alır.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, yüksek kar ortaklığı vaadiyle çiftçilerden hayvan satın alan ve binlerce kişinin 500 milyon lira dolandırıldığı öne sürülen Çiftlik Bank ile ilgili de Bakan Tüfenkci, bakanlığa gelen tüketici şikayetleri kapsamında gerekli incelemeyi yaptıklarının altını çizdi. Tüfenkci, “Yatırılan ücretin yüzde 35’i kar vaadi olarak sunuluyor. Bu sistem içerisinde elde edilen kazançlara da bakıldığında bunun sürdürülebilir olması mümkün değildi. Çıkan müfettiş raporu sonucunda savcılığa suç duyurusunda da bulunduk. Geldiğimiz sonuç itibariyle bizim tespit ettiğimiz bunun gibi 11 tane daha girişim var, incelemeler devam ediyor. Bu konuda vatandaşların uyanık olması lazım. Bir alım satım olup olmadığını, vatandaş şikayet etmediği sürece bir inceleme yapılması mümkün değil” dedi.
Hepimizin hayatını idame ettirmeli. Ama girişeceğimiz işlerde, risk alacağımız zamanlarda biraz araştırma yapmalıyız. Sanal parayla hayvan alıp size bayi açıyoruz, 100 katını kazanın gibi söylemler belki çok güzel gelebilir. Ne kadar sürer, nasıl olur, tehlikesi var mıdır, yok mudur diye sormak sorgulamak olmalı adım atmadan önce.
Kelebek etkisi gibi bir şey deniyordu. Gerçi kelebeğine göre değişiyormuş bu durum. Benim bildiğim Diken Kelebeği 12 ay. Yani kısa bir süre aslında. İşte ona benzer bir durum.