İçerik Yönetim Sistemi (CMS) gakladı!

Geçenlerde dijital işlerle uğraşan kişilerin içerisinde yer aldığı bir Whatsapp grubunda konuyla ilgili bilgi eksikliği sezinledim. Kargaların sezgileri güçlüdür. İki üç gak sesinden sonra konuya değinelim dedik.

Content Management System veya kısaltılmış hali ile CMS günümüzde her blog yazarının kullandığı altyapının genel adıdır. CMS Türkçe açılımı ile İçerik Yönetim Sistemi manasına geliyor. Bu sistemlerin yardımı ile bir web sitesi ve ya blog üzerindeki içerikler çok daha kolay bir şekilde oluşturulabiliyor, paylaşılabiliyor ve görüntülenebiliyor.

İnternetin ilk yıllarında HTML gibi pasif ve ya statik dediğimiz sayfalar kullanılıyordu. Bu sayfalar üzerinde bir düzenleme yapmak istiyorsanız önce masanıza koca bir bardak çay koymanız ardından da oturup tek tek kodlarla boğuşmanız gerekiyordu. Tabii, bu tek taraflı bir çalışmadan ibaretti. Bu nedenle bu sistemler oldukça kullanımı kullanıcıyı üşendiren sistemler haline dönmüştü.

Bugün günümüzde bazı statik web sayfaları firmalar için kullanılabiliyor. Oysa firmalar bu statik sayfaları kullanmak yerine popüler CMS sistemlerinin herhangi birinden faydalansalar ve kullanıcılar ile potansiyel müşterilerini bilgilendirseler çok daha farklı şekilde dijital verim sağlayabilirler.

Günümüzde CMS sistemleri artık çok daha ortak bir çalışma sistemini meydana getirmektedir. Yani, bu sistem ile birlikte artık hem kullanıcılar hem editörler hem de okuyucular irtibat halinde bulunabiliyor. Yayınlanan içerikler tekrardan yayınlanarak kendini tekrar etmiyor. Bu da okuyucular için okuma kolaylığını arttırıyor ve daha kolay bir şekilde internet üzerindeki verilerden faydalanmasını sağlıyor.

Günümüzün en popüler CMS sistemleri neler ve blogcular neleri kullanıyor?

Günümüzde artık kullanıcıların büyük bir kısmı WordPress altyapısını kullanarak kendi bloglarını oluşturuyor. Çünkü WordPress altyapısı kullanıcılara bir blog olma açısından çok daha fazlasını katabiliyor ve kolay bir şekilde kişiselleştirilebiliyor. SEO yönünden gelişmiş olması ve PHP altyapısını kullanan en popüler sistemlerin başında geliyor olması da önemli bir neden. Fakat bunun yanı sıra blog yazarları ve diğer birçok kişi Joomla, Drupal gibi sistemleri kullanabiliyor.

İlginizi Çekebilir

3 Yorum. Yeni Yorum

  • helalsana
    26/01/2015 08:59

    çok değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Facebook yarışmalarında gak guk yapmayın
Önceki yazı
Yetenek mi? Yoksa performans mı? #etkinlik