Aslında hepiniz birer yazılım geliştiricisiniz. Çünkü algoritmayı farkında olmazsanız bile hayatınızın tamamında kullanıyorsunuz.
Algoritma Nedir ?
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
Hepimizin bir amacı bir problemi olmuyor mu gün içinde. Oluyor tabii. Aslında bir şekilde bir yol haritası çizip devam ediyoruz.
Basit bir örnek ile : Üniversite kazanmak için ders çalışmak gerekir. Bu da bir plan ve program gerektirir. Aslında bu da bir algoritmadır.
Bir günümüzü yazalım mesela.;
1-Başla
2-Yataktan kalkmaya çalış
3-Elini, yüzünü yıka
4-Kahvaltı yap
5-Gündelik işleri yap
6-Eve gel
7-Üstünü değiştir
8-Uyu
9-Bitir
Aslında içinde belirli döngüler ve koşullarda var ama fazla teknik olmasın diye yazmadım.
Neden ben gündelik işlerime algoritma diyeyim ki diyebilirsiniz ancak yazılıma merak sararsanız ve öğrenmek isterseniz zaten bir şekilde algoritma yapısını planlı ve programlı bir hayatınız varsa 1-0 önce başlıyorsunuz. Sonra programlama dili öğreniyorsunuz. Bazı insanlar yazılımı öğrenmek için gündelik hayattaki objeler ile ilişkilendirip yazılımı öğrenmesinin daha akılda kalıcı olmasını sağlıyor.
Bunu da bir örnek ile açıklayıp, bitirelim.
Düşünelim ki evdeyiz. Kapı kapalı. Ne yapmamız gerek? Camdan atlamamız gerek tabi. Bir koşul gerekli değil mi ? O koşul da kapının açılması konuşulu.(yani if) Eğer kapı kapalıysa kapıyı aç dışarı çık.
İf(kapi==ac)
{
Disaricik.exe
}
Bakın oldukça basit.
Kendinize iyi bakın, hayatınızdan 1 ve 0’lar eksik olmasın.