Hasan Yaşar Kimdir?: İmza İnternet Teknolojileri Yönetici Ortak. İstanbul Aydın Üniversitesi’de Misafir Öğretim Üyesi. İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği. ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu Aralık 2012 Yılın İnternet Girişimcisi.
Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır.
: SEO ve girişimciliğin önemli isimlerinden Hasan Yaşar merhabalar. Sana soracaklarım var yazışalım mı? Karga ile röportaja var mısın?
: Varım. Hayatımda ilk defa bir karga ile röportaj yapacağım 🙂
: İlk ve tek olduğumu hissettim tekrar ?
: Ejder Bilişim ile başlayan ve aramamotoru.com, indir.com sitelerine uzanan serüveninden biraz bahseder misin?
: 98 yılında liseye giderken internete ilgi duymaya başladım. Bir şeyler yapmalıyım dedim ve ilk olarak ejder.com isminde bir site kurdum. Tahminimden çok daha geniş kitlelere ulaştı. Şanslıydım sanırım 🙂 Sonrasında 2004 yılında üniversitede okurken Ejder Bilişim’i kurdum. Orada aynı işlere devam ederken web tasarım, toplu sms gibi firmalara hitap eden işlerde yapmaya başladık. Onun dışında üniversite sınavına giren öğrencilerle alakalı projeler geliştirdik. Birde roketdownload.com diye bir program indirme sitemiz vardı. Sonrasında zaman ilerledi ve 2011 yılında İmza İnternet Teknolojileri firmasını kurduk. Burada indir.com başta olmak üzere çeşitli projeler yaptık. 2016’da ise aramamotoru.com isimli bir proje hazırladık. Bununla birlikte eğitimlerimiz başladı. İstanbul, Konya ve Gaziantep’te eğitimler verdik. Şu anda hem bu 2 proje devam ediyor, hem de diğer taraftan İmza olarak firmalara SEO hizmeti sağlıyoruz. Biraz uzun mu oldu ? 😀
: Bir serüven için gayet yerinde oldu ?
: Ama yaşaması özellikle bilişim dünyasından biri için hayli uzundur 🙂
: Evet. Bilişim dünyasında artık “eski” kategorisinde sayılıyorum.
: En yeni kalabilen eski diyelim ?
: Aramamotoru.com SEO üzerine yapılmış önemli bir iş. Hayal ettiğiniz şekilde mi ilerledi yoksa başlangıçtan sonra farklı yönlere mi…
: SEO anlamında çok fazla bilgi kirliliği vardı. Her önüne gelen başka bir yazıyı değiştirerek yeni bir yazı oluşturuyordu. Fakat bunuda bilgili olmadığı konular üzerinden yaptığı için kulaktan kulağa bilgiler çöpe dönüyordu. Bu bilgi kirliliğinin önüne geçelim, hem de sektöre daha fazla kişi yetişmesi için aracılık edelim istedik. Başlangıçta site ve eğitimler olarak kurgumuzu yaptık. Eğitimler sadece İstanbul’da olsun gibi bir düşüncemiz vardı ama sonrasında başka illerede gitmeye başladık. Yurt dışı kaynaklardan izin isteyerek Türkçeleştirme çalışmaları yaptık. Şu anda proje oldukça iyi gidiyor, bakalım bu yıl bizi nerelere götürecek 🙂
: Tüm bu çalışmalarla işin merkezinde biri olarak SEO ne değildir diye sorsam aklına ilk gelen yanlış algı ne olur?
: SEO her yerden “backlink” almak değildir. Şu anda öyle bir yanlış algı var. Parasını verelim onlarca link alalım ve en üstte yer alalım şeklinde.
: Backlink etkisini kaybetti dedikoduları gırla dolaşıyor. Ne düşünüyorsun?
: Google’ın temelde çıkışı “backlink” üzerine. Backlinki burada normal hayattaki referans mantığı gibi düşünebiliriz. Aslında etkisini kaybetmedi fakat Google’ı artık kandırmak daha zor. Bir iş görüşmesine gidiyorsunuz size onlarca kişi referans oluyor, bu önemli ama hiç biri sizin işiniz ile alakalı değil o zaman önemsizleşiyor. Eskiden referans sayısı veya referans verenin kalitesinin önemi daha önemliydi. Şimdi önemli olan referans verenin hangi alanda uzman olduğu. Yani 100 tane backlink’in etkisi 1 backlink verebiliyor.
: Çokluğu değil kalitesi, alaka düzeyi önemli ?
: Peki senin için SEO macerası nasıl başladı? Bilgisayar Mühendisisin, yönelebileceğin farklı uzmanlık alanları da olabilirdi..
: Aslında internet sitesini ilk yaptığım andan beri bu işle uğraşıyorum. 1999 yılında kurmuştum ilk sitemi, 18 yıl olmuş. O zamanda SEO önemliydi ama daha adı konmamıştı. O zaman biz Yahoo, Altavista gibi arama motorlarında üst sıralarda gelmeye çalışıyorduk. Lise öğrencisiyken başladım, sonrasında Bilgisayar Mühendisi oldum. SEO, mühendislikten önce yani 😉 Genel algının üzerine SEO bir çok alanı içerisine alıyor. Bilgisayar Mühendisi olarak öğrendiğin bilgileri uygulayabileceğin bir alan. SEO’da analiz etmek, kurgu oluşturmak, optimize etmek, problemlere çözüm üretmek yer alıyor. Bunun dışında SEO’da bu mühendislik kavramları dışında bir miktar sosyoloji ve psikoloji bilgisi de gerekiyor. Çünkü arama motorunun yapmaya çalıştığı insanların arama alışkanlıklarını anlayabilmek. Bunun içinde sizinde bu alanda başarılı olabilmek için insanların arama alışkanlıklarını öngörmeniz gerekebilir.
: Girişimci ruha sahip olduğunu biliyoruz. Bu dijitalin getirdiği bir fırsat galiba ne dersin?
: Dijital ile birlikte giriş bariyerleri düştü. Bir çok işe çok düşük maliyetler ile başlama şansı var. Fakat dijital taraftada rekabet arttıkça maliyetler artıyor.
: Yeni girişimlerin var mı bizi bekleyen sürprizler ilk defa dijital kargadan alalım açıklamaları?
: İnternetin bir güzelliği aslında sürekli iş değiştiriyoruz ama kimse farkına varmıyor. Mevcutta indir.com ‘u büyütmeye odaklandık, şu anda ingilizcesini açmak için hazırlık yapıyoruz. Yıl sonuna kadar ingilizcesini açmış olacağız. Onun dışında aramamotoru.com eğitimleri üniversite işbirlikleri ile üniversitelere girmeye başlayacak. Yıl içerisinde orası için çeşitli araçlar geliştirmeyide düşünüyoruz. Bunun dışında İmza İnternet olarak yapımızı bir miktar değiştiriyoruz. İçerik ve seo hizmetleri veren ayrıca kendi geliştirdiği projeler olan bir ajansa dönüşüyoruz.
: Dijital Zirve‘de bizim de ilk konumuz SEO olmuştu. Sana da sormak isterim, 2017 için SEO’nun altın kuralı nedir?
: Aslında bu şekilde altın kurallar koymak işi biraz basitleştiriyor. Bu yıl mobilin yılı olacak deniyordu yıllardır, bu yıl artık mobilin yılı oldu. Google artık önce web sitesini değil, mobili tarıyor. Onun dışında kaliteli içerik ve insanların sevip paylaşacağı içeriklerin önemi artıyor. Artık arama motorları daha akıllı ve sayfaların insanlar için yapılması konusunda daha kararlılar. Hız konusuda önemli bir diğer madde. Eskiden 8 saniye altında açılıyorsa bir sayfa yavaş olarak değerlendiriliyordu, sonra o rakam 5’e, 3’e düştü. Şu anda 2 saniye, mümkünse 1 saniye altında açılması bekleniyor sitelerin.
: Klout skoru uzerinden internet ve teknoloji alanında en etkin 100 kişinin listesini yayınladınız.
: evet 3. kez yayınlıyoruz 🙂
: Neden böyle bir liste bir yaptınız? Daha gelişmiş bir versiyonu olacak mı?
: Aslında sektördeki insanların bir listesini yapalım fikrimiz vardı, takip etmek için. Daha sonrasında buna bir sıralama yapalım dedik. Bir çok kriteri değerlendirdik, sonra baktıkki ne yapsak tepki alacağız. Onun için sorumluluğu Klout’a atmaya karar verdik 🙂 Seçim zamanı siyasiler için bir çalışma yaptık.
Başka sektörler içinde buna benzer çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Beklediğimizden daha çok olumlu tepki aldık
: Bir de şu aralar dikkatimi çeken bir içeriğin var. Günün özeti pek çok kişi de takip ediyor.
: Planlı bir çalışma değildi sanırım ilgiyi neye bağlıyorsun?
: Her şey bu paylaşımla başladı aslında. Hiç beklemediğim tepkiler geldi bununla alakalı olarak, paylaşıldı, yorum yapıldı, RT edildi. Bunların dışında 3 kişi telefonla aradı. Sonrasında bir kaç gün daha benzer şekilde paylaşmaya başladım. Baktım yine güzel tepkiler alıyorum, devam etmeye karar verdim. Önce bir görsel ile başladım, sonra bir arkadaşımdan rica ettim, sonra başka birileri taslak oluşturdu. En son şu anki halini aldı. Benim açımdan şöyle bir avantajı oldu, eskiden gün içerisinde bir çok kez haberlere bakıyordum. Şimdi 1 kez günün özeti hazırlamadan önce haber tarıyorum.
: Kişisel Facebook sayfandan yayınlıyorsun ileri boyuta da taşınabilir. Ama havasını kaybetme riski de olabilir böyle de devam edebilir planların var mı?
: Bunun kendine has bir gidişatı oldu. Bozulsun istemiyorum. Şu anda haber ayrıntıları için Hasan Yaşar ile Günün Özeti gibi bir adrese gidiyor kullanıcılar. Bunun dışında indir.com olarak ayrıca günün özeti yayınlamak gibi bir planımız var. Birde eposta listesi ile daha fazla kişiye ulaşmayı deneyeceğiz. Ayrı ayrı hem kişisel hem indir.com olarak.
: Sitemizi SEO için birilerine teslim etmek istediğimizde ne gibi özellikler aramalıyız?
: İmza İnternet’mi diye bakmalıyız, öyleyse teslim etmeliyiz 😀
: O ilk kriter olsun 🙂 Kritere uymayanlar için de olası tehlikeleri alalım 😉
: Tercihimiz başka olacaksa aslında konuşmalardan az çok anlaşılıyor. Eğer %100 garanti, 1. sıra garantisi gibi cümleler kullanıyorsa oradan uzaklaşın. Bu iş analiz ve optimizasyon temelli bir iş. Daha sonrasında ise stratejiler geliştirmek gerekiyor. Bu konular yetkinlikleri var mı onu anlamaya çalışmak lazım.
: indir.com hakkında biraz bilgi verebilir misin? Nasıl karar verdiniz böyle projeye başlamaya?
: İçerik ile alakalı bir proje geliştirmek istiyorum. Daha öncesinde program indirme sitesi ile alakalı tecrübem vardı. Ortağımla o zaman görüşmelerimizde indir.com ‘u yapmaya karar verdik.
: Alan adı sizde miydi en baştan beri?
: Ortağım alan adı ticareti ile uğraşıyor. Ondaydı.
: Kitap önerilerini alalım…
: Girişimcilikle ilgilenenlerin Yalın Yeni Girişim – Eric Ries, Girişimcinin El Kitabı – Steve Blank, Tongue Fu – Sözlü Dövüş Sanatı “Tongue Fu!” – Sam Horn kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.
Bunun dışında Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar kitabını çok sevmiştim. Nihal Atsız’ın Bozkurtlar serisi, Pinhan – Elif Şafak
Bunun dışında Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar kitabını çok sevmiştim. Nihal Atsız’ın Bozkurtlar serisi, Pinhan – Elif Şafak
: En sevdiğin şehir?
: Yaşamayı en sevdiğim şehir Konya, gezmeyi en sevdiğim şehir İstanbul, yemeyi en çok sevdiğim şehir Gaziantep
: En sevdiğin emoji ?
: 😀
: En sevdiğin yemek?
: Ben yemek yemekten zevk alan birisiyim. Pek yemek ayırt etmem, güzel yapılan her yemeği yerim.
: Ben cevizsiz yemek yemiyorum mesela ?
: Gavurdağı salata canım istedi şimdi 😀
: Olsa da yesek borcun olsun ?
: Tamamdır öncesinde cevizli kebap yeriz 😀
: Sosyal medyada günlük ne kadar vakit harcıyorsun?
: Sosyal medya işimin bir parçası hiç ölçmedim ama 1-2 saatten aşağı vakit ayırmıyorum 🙂
: En sevdiğin renk?
: En sevdiğim renk yeşil
: WhatsApp Röportajını nasıl buldun?
: Röportaj güzel, seviyorum ve takip ediyorum. Ama benim röportaj biraz sıkıcı mı oldu? 🙂
: Konu SEO olunca ağır mı kaldı ne ?
: Sanırım öyle oldu, aslında eğlenceli bir insanım ve kargaları çok severim 😀
: Hadi baştan yapalım ?
: Kargalara olan ilginin kaynağı nedir?
: Çok yerde varım, nerede gördün beni 🙂
: Bilmiyorum kargaları gerçekten seviyorum, iletişimimizin iyi olduğunu düşünüyorum. Arada bizim balkona ceviz getirip bırakıyorlar 🙂
: Genel de ceviz almaya geliyorum ama baktım bulamıyorum içimden bırakmak geliyor 🙂
: WhatsApp röportajı için önereceğin isimler var mı?
: Teşekkür ederim.
İsmail Emrah Demirayak ve Yasin Kaplan aklıma gelen ilk 2 isim 😉
İsmail Emrah Demirayak ve Yasin Kaplan aklıma gelen ilk 2 isim 😉
: İkisini de tanıyorum ?
: Şaşırmadım
: Ekosistem küçük 🙂 gökyüzü de büyük ama 😉
: evet 😀
: Dijitale, SEO’ya, bilişim dünyasına giriş yapmak isteyen adaylara uyarın, önerin, tavsiyen var mı?
: Çok araştırsınlar, bol bol okuyup, öğrendiklerini uygulasınlar. Standart bilgilerle öne geçebilmek mümkün değil.
: Hasan Yaşar her zaman ilk sırada olmanı, aradığını kolay bulmanı ve günün özetinde konu olacak başarılı işler yapmanı dilerim cevizin bol olsun beni de unutma ?
: Teşekkür ederim, her ceviz yediğimde senin içinde ayıracağım 😀
: Aksatmadan gelip toplayacağım ve ihtiyacı olanlara dağıtacağım 🙂
: Harika 😀