Google Nasıl Çalışıyor? sorusu en kargastik sorulardan biri. Hepimiz her gün en az bir defa Google’ı ziyaret ediyor ve hatta onu ziyaret etmekle kalmayıp, sitemizin kendisi üzerinde en iyi sıralamayı elde etmesi için bazen akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyoruz.
Peki, gerçekten tüm arama motoru teorilerini bir kenara bırakacak ve hiç bilmeyen birinin gözünden olaya yaklaşacak olursak, Google gerçekte nasıl çalışıyor? Tamam biliyorum, muhtemelen siz Google’ın nasıl çalıştığını zaten hatim etmiş olabilirsiniz. Yine de her gün yüzlerce internet kullanıcısının, internet dünyasına katıldığını unutmamak gerekiyor.
Elbette tüm dünyada bu kadar çok kullanılan bir arama motorunun işi hiçte kolay olmuyor. Öncelikle Google, Spider (Örümcek) ve Crawler adı verilen bilgisayar botları yardımıyla bir sayfadan başlayarak, bu sayfanın gittiği diğer sayfaları ve hatta onun da gittiği diğer sayfaları taramaya başlıyor.
Tüm bu sayfalar boyunca Google toplamda 100 milyon GB’lık tarama verisi elde etmiş oluyor. Google’ın mühendisleri tarafından hazırlanan ve kısaca algoritma dediğimiz bilgisayar programları da 200 farklı kriteri göz önünde bulundurarak sizin istediğiniz anahtar kelimelere ilişkin en iyi sonuçların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Tabii sonuçların görüntülenmesinde bir de veritabanı ve kullanıcının istediğiyle arama sonucunun örtüşüp örtüşmediğini karşılaştırma işlemi var.
Tüm bu tarama işlemiyse sadece saniyenin sekizde biri kadar zamana mal oluyor. Devamı mı? Sanırım devamı için infografik size fazlasını anlatabilir 🙂
1 Yorum. Yeni Yorum
Teşekkürle, güzel bir yazı olmuş.