Facebook ve Cambridge Analytica’nın arasındaki büyük alışveriş gündemini kaybetmeden yeni bir gündemle karşı karşı karşıyayız. Başkalarının telefonlarında nasıl kayıtlı olduğunuzun bilgisini veren Getcontact’ı mercek altına aldık. Bilmediği birinin telefonunda “Güzel İnsan” diye kayıtlı olduğunu öğrenenler sevinirken, hayırsız olarak kaydedildiğini görenler şaşırdılar. En çok da acaba beni bu şekilde kim kaydetmiştir diye araştırmalar sosyal medyadan hızla yayıldı. Getcontact ile en çok öne çıkan durumlardan biri dedektif moduna girip eşlerinin sevgililerinin başkalarının telefonunda nasıl kayıtlı olduğunu da bulmaya çalışanların olması.
Milyonlarca insan telefon rehberini birçok izinle birlikte bu uygulamaya teslim etti. Neden? Aslında Getcontact uygulaması birçok hizmet sağlıyor.
Kimin aradığını bil: Rehberinde kayıtlı olmasa bile, telefon numaranızda istenmeyen kişileri engelleme, tanıyor olabileceğiniz kişileri bulma vb. özellikler yer alıyor.
Popüler olmasını sağlayan ise “rehberde nasıl kayıtlıyım” merakı oldu. Sosyal medyada özellikle Instagram’da bir anda çoğalan telefon numaram şöyle kayıtlıymış içerikleri harika bir pazarlama sağladı. Her alanda ne kadar etkili bir pazarlama kanalı olduğunu gösteren sosyal medya kanalları ile Getcontact uygulaması hayatımıza çok hızlı giriş yaptı. Benzer uygulamaların daha önce de var olduğunu düşünürsek bir anda bu kadar ilgi görmesi acaba planlı bir pazarlama taktiği mi diye düşündürmüyor değil.
Getcontact için kamuoyunda oluşan 2 tür görüş var. Birincisi: Facebook, WhatsApp, Instagram ve dahası neredeyse kullandığımız tüm uygulamalara bilgilerimizi teslim ediyoruz. Bu bilgileri teslim ettiğimiz tek uygulama Getcontact değil. İkincisi: Çevrimiçi ortamda paylaşılan tüm bilgilerin ve bırakılan izlerin denetimsiz bir şekilde herkes tarafından ulaşılabilir olmasına rağmen “MERAK” uğruna kişisel bilgilerimize erişim izni veriyoruz. İki görüşün de kendi içinde haklılık payları var.
Uygulamayı yükledikten sonra rehbere erişim vermeme hakkı da bulunuyor. Ama kullanıcıların çoğu bu özelliği es geçiyor. Facebook hesabı ile giriş yapma imkanı da var. Yine en hassas noktalardan biri rehberinizi yükleyerek bir başkasının telefon bilgilerini de sisteme eklemiş oluyorsunuz. İzin almadan, düşünmeden, umursamadan.
https://www.getcontact.com/ adresine tıkladığınız zaman Türk kullanıcılara özel güvenli bir uygulamayız, üçüncü kişilerle bilgiler paylaşılmaz çizgisinde bir açıklama ile karışılacaksınız. Ayrıca sosyal medya hesaplarında Türkçe cevap bile vermişler https://www.facebook.com/getcontactapp/
Yaygın olduğu ülkelerde “GetContact tüm dünyada hizmet sunan; Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Brezilya başta olmak üzere birçok ülkede hizmet sunan bir çağrı tanımlama uygulamasıdır” şeklinde belirtilmiş. Böyle özel bir açıklamayı hakkedecek kadar ilgi çekmişiz ülke olarak. Anca sözleşmede bazı paylaşım açıklamaları görülüyor. https://www.getcontact.com/en/legal
Ayrıca sitede şu anda en az uygulama kadar popüler olan, uygulamadan telefon numaranızı silme inki için de temkinli davranmak iyi olur.
Peki bu uygulamayı kim üretmiş? Facebook mu yoksa diye söylentiler var. İşte burada olayın şekli biraz değişiyor. İngiltere’de görünen, Getcontact LLP olarak ismi geçen şirket için Google’da “Getcontact LLP information” olarak arama yaptığınızda çıkan bilgiler ilginç. Karşımıza iki Türk çıkıyor Mustafa Sevinç ve Burak Selahattin Sağlık.
https://www.thegazette.co.uk/company/OC420032 https://suite.endole.co.uk/insight/company/OC420032-getcontact-llp Kan çekti derler ya. Bu kadar ilgi göstermemizin sebebi belki de. Türkiye’de büyük ilgi gören Getcontact yerel çıktı. Yani bilgilerimiz yabancıya gitmedi, rahat olabiliriz!
Bu gündemlerden çıkaracağımız sonuçlar bizi dijital okur yazarlığa götürüyor. Doğru ve güncel bilgilendirmeye ihtiyacımız var. Merak duygumuzu daha doğru alanlara aktarabilirsek başarılı işlere imzamızı atabiliriz.
1 Yorum. Yeni Yorum
GetContact uygulaması hakkında detaylı bir inceleme olmuş. Gizlilik konusuna özellikle dikkat çekmeniz çok iyi, çünkü bu tür uygulamalar genellikle bu konuda sorunlar yaşatabiliyor. Yazının sonunda belirttiğiniz tavsiyeler de oldukça yerinde.