Geçmişten Günümüze Blog Yazmak

Blog yazmak blogger olmak önemli. Yazmak ve okumak kıymetli. Genç bir bloggerın gözünden (21 yaşındayım ama 25 sanıyorlar ☹) Yazımda blogların gelişimine ve blog yazmak ile ilgili birkaç önemli noktaya değineceğim. Faydalı olacağını umarak başlıyorum.

Ders: YOKSA SİZ DE BLOGGERLAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

KONU: BLOG YAZMAK

Bugün haberlerde “12 yıllık el yazısı kaldırıldı, artık öğrenciler normal dik harflerle yazacak” diye gördüğüm için üstteki gibi bir giriş yapayım dedim konumuzla bir akalası var mı o girişin kesinlikle yok.

Kahvenizi alın ve okumaya başlayın arkadan mistik bir müzik açabilirsiniz. ?

İlk Blog Ne Zaman Yazıldı?

Tutulan günlükleri web ortamına taşıyayım hem insanlar belki ders çıkarır, faydalanır düşüncesi ile Türkiye’de ilk blog 07.09.2004 tarihinde Atıf Ünaldı tarafından yazılmış. Kendisi ile Karga’nın röportajı da var. Şuracıkta bulabilirsiniz WhatsApp Röportaj

Mis gibi kağıt kokusu var sanal dünyayı sevmiyorum diyebilirsiniz ama blog yazmak size birçok şey katıyor. Benim de bir blogum var sayfam) Ziyaret edebilirsiniz. “Tişikkirler Karga” gençleri desteklediğin için.

Blog yazmak bana kazandıracak ki boşa masraf! Diyebilirsiniz.

Ancak yine kendi hayatımdan birkaç örnekle açıklyayım:

Bakın blog yazarak Dijital Karga’da yazmaya başladım.

Katıldığım özel bir etkinlikle örnek aldığım bir konuşmacı şunu demişti:

“Eğer bloğunuz varsa bir işe başvurduğunuzda size bir soru sorulduğunda benim bu konuyla alakalı yazılarım var. Bloğumdan okuyabilirsiniz diyebiliyorsanız işe alınma ihtimaliniz yükselir.” Demişti, ki bunu hayatımda yaşadım. Ve karşınızdaki kişi “Hadi ya bu yaşta blog ha! Süpermiş.” dediğinde gözlerinizin içi gülüyor resmen. Aklıma geldi bir duygulandım şimdi 🙂

Evet devam edelim…

Eskiden tabi 2004’de ki yazıların yer aldığı site tiplerini bilmediğim için o konu da bir yorum yapamayacağım ancak şimdi tr.gg, dot.tk, blogger, joomla, wordpress gibi alt yapılar var. O dönemlerde bunlar var mıydı bilemiyorum. Hepsi var olsun ama tr.gg’yi pek düşünmüyorum.

Yukarıda saydıklarım hem alan adı hem de blog siteleri altyapıları. Biraz bu altyapılara değinelim belki bu yazıdan sonra blog sitesi açmak isterseniz karar vermenize yardımcı oluruz. ki bu beni çok mutlu eder.

Yazılım Geliştirici gözü ile;

Blogger – Basit usulde yol yordam öğrenmek için evet.

Joomla – O klavyeyi yavaşça yere bırakın.

WordPress : Soo Good.Valla Dijital Karga’da wordpress kullanıyor diye demiyorum. Ama wordpress performans açısından oldukça iyi görünüyor. En azından son raporlara göre 🙂

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1-Sitenizin İsmi:

Alan adını iyi seçmeniz hem ulaşabilirlik hem de SEO açısından oldukça etkilidir.

Örnek:

Dijitalkarga.com = Güzelll.

Dijitalkargakargastikyazılarıguzelyaziyoruzgelipokusanıza.com = hey maşallah siz anladınız zaten.

2-Altyapı :

Yukarıda sadece platforma değindik. Ama bir de sunucu seçimi var tabi. Biraz teknik gibi olacak ama WordPress kodlama dili açısından en iyi Linux sunucuda çalışır bu sebeple siz gidip Windows sunucu alırsanız biraz sıkıntı olur 🙂

3-Tasarım :

Hazır altyapılarda bir sürü tema seçeneği mevcuttur. Burada en beğendiğinizi seçebilirsiniz ama okunabilirlik açısından kullanıcıyı da düşünerek seçim yapmanız iyi olacaktır.

4-Sosyal Medya :

Eğer Dijital Karga gibi bir site olacaksa sosyal medya hesapları açmanız gerekir. Yok ben kendi çapımda yazacağım derseniz kendi hesabınız üzerinden paylaşmanızda bir sıkıntı olmayacaktır. Sosyal medya ile bloğunuzu desteklemeniz önemli.

5-Konular ve Yazı Başlıkları :

Başlık konusunda bir çok blogda kullanılan başlığı kullanmak yerine daha özel ve ilgi çekici başlıklar düşünebilirsiniz. Örnek olarak “SEO İçerik Önerileri” çok kalıplaşmış bir başlık iken “Uzun Soluklu SEO Kargastik İçeriklerde Saklı” diyebilirsiniz.

İlgi çekici bir başlıkla yayına çıkarsanız hem Google daha çabuk sizi üste taşıyabilir hem de içerik diğerlerine göre biraz farklı ise daha güzel kullanıcı dönüşleri alabilirsiniz.

6-Hedef Kitleniz:

Sitenizdeki yazılar sevdiğiniz her konu da olabilir dedim ancak ilgilendiğiniz özel bir konu hakkında yazacaksanız ve bu bir seri halinde devam edecekse bunun için ayrıca bir kitle belirlemeniz gerekmektedir. Sonra her şeyi yaptık ama okunmuyor yazılarımız demeyin. Sizi kimlerin okuyacağını iyi belirlemeniz gerekiyor.

Peki yazıları nasıl belirleyebiliriz? Hadi İpuçlarına Bakalım

1-Sevdiğiniz ve İlgilendiğiniz Her Konuda Yazın :

Aklınıza gelen her konuda yazın. Sitemin reklamı gibi olmasın ama bir hocam “şakacı şirin, çağrıjan” gibi birkaç gülümseten ifade kullanmıştı. Ben de onlar ile alakalı yazılar yazdım.

Sonra teknik bir soru geldi onu yazdım, kendim sorun buldum çözdüm onu yazdım. Yazıyorum, yazacağım. Teknik yazı yazacaksanız, herhangi bir konuda bilgi verecekseniz, öncelikle sizin tecrübe etmeniz gerekiyor. Mesleki olarak yazılımdan örnek vereceğim. Hata alıyorsunuz çözüm buluyorsunuz. En sade hale getirip okuyucuya aktarıyorsunuz. Ekran görüntüsüne bile almaya çalıştığım oluyor daha iyi anlatabilmek için.

2-Profesyonel Destek Alın :

Karga Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. her türlü web sitesi, seo, güvenlik, grafik, e-ticaret, araç kiralama, overlok yapılır. 5 dakika da teslim edilir.

Blog yazmak için bazen teknik desteklere ihtiyaç olacaktır. Eğer bu konularda bir bilginiz yoksa ya da çok az bilginiz varsa bir bilene sorun. Ücret isterse diye korkmayın. Bana sorabilirsiniz. Müsait olduğum sürece yardımcı olacağım. Ama sıfırdan isterseniz o zaman işler değişir biraz tabi 🙂

3-Seo Uyumlu Blog :

Yani Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) bu yazının hatta sitenin tamamında olan bir şey. Genelde hazır altyapılar (blogger, wordpress, joomla) optimize uyumlu temalar içerdiği için pek bir işiniz kalmıyor. Ama ince ayarlar yapmak lazım tabi.

Bu ne işe yarayacak ?

Google üst sıralarda yer alabilirsiniz, sizi arayan bulur aramayan kaybeder. Ama tabi birinci sırada çıkarız sonra bir reklam atarız hoop zenginiz diye bir düşünceniz olmasın. İhtiyacı olan insanlar beni nasıl bulabilir bu faydalı yazı daha çok kişiye nasıl ulaşır diye düşünün.

4-Takibe Takip :

Sosyal medya takibe takibini demiyorum tabiki. Başka bloggerları takip etmeniz hem gelişmenizi sağlar hem de size görsel açıdan fikirler verir.

5-Bir Blogger Sizden Ne İster ? :

Bu konu bu alt başlığın altına girer mi bilemiyorum ama değinmek istedim.

Ben bir bloggerım, sizde bir bloggersınız veya adayısınız. Ki ben de henüz tam profesyonel bir blogger sayılmam 😀

Yazıyı beğeniyorsanız paylaşın, yorum yapın ve eleştirin. Bir blogger bunları bekler. Böylece hem gelişir hem de size daha iyi içerik üretebilir.

Ve son olarak :

Yazılarınızda kullandığınız isimlere, markalara link verin bu da SEO açısından faydalıdır. Bir bakmışınız o kişi okumuş ve paylaşmış sonra yazı patladı gitti. 🙂

944 sözcüklü bu yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Kendinize iyi bakın 🙂

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Filmde vs Hayatta: Berkcan Güven
Önceki yazı
Kargaların İştahını Kabartan Tarif Mutfak Sırları’nda