FEST’ten 2017 İçin 20 Gezi Önerisi

holi

FEST Travel 30 yıldır hayallerdeki yolculukları gerçeğe dönüştürüyor. 2017 için de 20 farklı gezi önerisi paylaştı. Yeni yılda tatil planları yapmaya başlayanlarınız vardır. Alternatif yer önerilerini inceleyerek fikir edinebilirsiniz. Kargalar biliyor ya, hepsi birbirinden güzel ama siz kendinize en uygun rotayı çizin. Bol bol gezi önerisi kargalamaya devam edeceğiz.

En Renkli Festival: HOLİ

Holi’de, baharın gelişi büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Hindistan’ın en büyük Hindu festivallerinden biri. Kışa veda edenlerin yeri olabilir. Yeni bir mevsimin tadını her biri farklı bir anlam taşıyan renkli tozlarla çıkarın. Festivalin tuzu biberi neşeniz olsun.

holi

Kuzeye bakan evler: TORACA

Endonezya’da Animist inanç geleneklerinin halen etkin olduğu Sulawesi adasının en göze çarpan bölgesi Toraca, “tongkonan” adı verilen geleneksel evleriyle ünlü. Yalnızca asil ailelerden gelenlerin yaptırabildiği, bütün duvar panolarının renkli oymalarla süslendiği ve kimilerine göre bir bufaloyu kimilerine göreyse tekneyi andıran evlerin en etkileyici bölümü, iki ucu yukarı doğru kıvrık olan ve hiç çivi kullanılmayan görkemli çatıları…

holi

Aslan kayası: SİGİRİYA

Yanardağ binlerce yıl önce püskürüp zaman içinde aşındı. Yok olup taşlaşmış magma kalıntısına dönüştü. Şri Lanka’nın en ilginç jeolojik oluşumlarından sayıldı, sayılıyor. Evet Sigiriya. Arkeolojik açıdan da oldukça değerli hazineler barındırıyor. Su Bahçeleri, Kaya Bahçeleri ve Teras Bahçelerinde yukarı doğru çıkıyorsunuz. Dik merdivenler ise o yürüyüşlerin cabası. Sigiriya, bu yol üzerinde bulunan ve genellikle güzel kadın figürlerinin yer aldığı freskleriyle ünlüdür.

holi

Çölde bir serap: YUEYA KAN

Vakt-i zamanında İpek Yolu’nun en önemli kentlerinden biri olan ve ismi “Parlak Fener” anlamına gelen Dunhuang, Çin Seddi’ndeki son haberleşme fenerinin bulunduğu noktaydı. Kentin dışında bulunan Yueya Kan (Hilal Gölü) sadece şekliyle değil oluşumuyla da şaşırtıyor. En az 2000 yıldır varlığından söz edilen gölün kumların arasında verdiği yaşam savaşı hayranlık uyandırıyor.

yueya-kan

Bulutların Üstünde: SALAR DE UYUNI

Büyüleyici olduğu kadar ürkütücü bir görünüme de sahip Salar de Uyuni, dünyanın en büyük tuz gölü. Bolivya’nın güneybatısındaki gölün suyu çekildiğinde, buz tutmuş gibi görünen bembeyaz bir zemin ve masmavi gökyüzüyle baş başa kalıyorsunuz. Yüzeyde biraz su biriktiğindeyse ufuk çizgisi kayboluyor ve dev bir aynaya dönüşen gölde, sanki suya yansıyan bulutların üzerinde ilerlediğinizi hissediyorsunuz. Bu gölde birkaç adım atabilmek dahi oldukça doğaüstü ve kesinlikle unutulmaz bir deneyim…

salar-de-uyuni

Gökyüzü Ülkesi: MOĞOLİSTAN

Moğolistan, göçebe ve at kültürünün son temsilcilerinden. Orhun Anıtları’ndan Gobi Çölü’ne, Şarkı Söyleyen Tepeler’inden festivallerine, ülkenin her yanında görülen büyük keçe çadırları “ger”lerden uçsuz bucaksız vahalara uzanan Cengiz Han’ın toprakları, tarihe ve doğaya gerçek bir yolculuk sunuyor.

mogolistan

Oyuncak Tren: BERNİNA EKSPRESİ

İnanılmaz manzaralar eşliğinde Davos-Tirano arasını kateden Bernina Ekspresi rotası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 1904’te açılan ve Alplerdeki yalıtılmışlığın üstesinden gelmeyi sağlayarak dağlardaki yaşamı sosyoekonomik anlamda derinden etkileyen bu demiryolu hattının üzerinde sayısız tünel, köprü ve viyadük bulunuyor.

Noel Baba’dan Mektup Var: SANTA CLAUS KASABASI

2010’da Noel Baba’nın resmi memleketi haline gelen Santa Claus kasabası, Finlandiya Lapland’ının başkenti Rovaniemi’nin yakınında. Santa Claus Postanesi’nden gönderdiğiniz her paketin üzerine, başka hiçbir yerde olmayan bir Kutup Dairesi mührü basılıyor.

santa-claus

Ateş Toprakları: TIERRA DEL FUEGO

Yerlilerin yaktığı ateşler nedeniyle Avrupalıların Tierra del Fuego (Ateş Toprakları) adını verdiği bölge, yeşil, mavi ve kahverenginin binbir tonuyla doyumsuz manzaralara sahip. Bolluklar ülkesi olarak nitelendirilse bile, üç asırdır iklimi ve coğrafyası sayesinde, çeşitli zamanlarda buraya gelen Avrupalıların yerleşmesini engellemiş. Patagonya’nın birçok adadan oluşan bu bölgesi, 16. yy’da Macellan’ın seyahatinden 19. yy’da Darwin’in keşif gezilerine, hatta günümüze kadar dünyanın en fazla ilgi çeken bölgelerinden…

tierra-del

Kumdan Kaleler: UMMAN

Coğrafi konumu sayesinde hem çölün kavurucu sıcağını hem de denizin serinleten esintilerini bir arada sunan Umman, mütevazı modern kentleri, eski korsan sahilleri, tipik balıkçı kasabaları, yeşil vadileri, derin kanyonları, kaleleri ve gelenekleriyle herkesi kolaylıkla etkisi altına alabilir.

umman

Suyun Kudreti, İnsanın İnadı: ÜÇ BOĞAZ BARAJI

Asya’nın en uzun nehri olan ve Çin topraklarının beşte birini kat eden Yangtze’nin üstündeki Üç Boğaz Barajı, inşaatı süresince pek çok arkeolojik, ekolojik, demografik ve ekonomik tartışmanın odağında yer aldı. Tamamlandığı 2006 yılında “dünyanın en büyük hidroelektrik santrali” unvanını aldı ve bu özelliğini uzun süre koruyacağa benziyor.

uc-bogaz-baraji

Her faniye nasip olmaz: ASILI TABUTLAR

Doğal konumu ve gözlerden uzaklığı sebebiyle Filipinler’in sömürge döneminde uzun zaman İspanyollardan uzak kalabilen Sagada, “asılı tabutlar”ıyla geleneksel gömülme ritüellerine oldukça farklı bir yaklaşım getiriyor. Ancak her ölen bu şekilde gömülmeye layık değil: evlenmiş ve torun sahibi olmuş olmak, asılı tabutla gömülmenin pek çok kuralından ikisi…

asili-tabutlar

Cehennem Ağzı: MASAYA VOLKANI

Nikaragua’nın ilk ve en büyük ulusal parkının merkezindeki Masaya Volkanı, halen faal kabul ediliyor. Kraterinin adıysa Santiago. Managua’ya 30 km uzaklıktaki Masaya Volkanı’nın bu kraterinin dibindeki kaynayan lavda, bir zamanlar Yerliler ateş tanrıçası Çakiutik’i memnun etmek için genç kızları kurban edermiş. Bölgede hâlâ İspanyol işgali öncesinde güçlü olan Çorotega ve Managua kabilelerinin gelenekleri egemen.

masaya-volkani

İnsanlığın Beşiği: ETİYOPYA

İnsanlığın bilinen tarihini değiştiren keşiflerin yapıldığı, 80’den fazla dilin konuşulduğu, kahvenin anavatanı Etiyopya, farklı kabilelerin halen geleneksel yaşam biçimlerini sürdürdüğü, arkeolojik ve jeolojik açıdan büyük öneme sahip, binlerce yıldır kültürlerin kavşak noktası Omo Vadisi ve Ürdün (Şeria) Nehri’nin birbirinden ayırdığı iki kümeden oluşan, 13. yüzyılda toprak ve kayalara oyularak inşa edilen ve günümüzde de çok önemli bir hac merkezi olan Lalibela Kiliseleri’yle bile zihninizdeki Afrika algısını tamamen değiştirecek güçte!

ETİYOPYA

Küçük Tibet: LADAK

Batı Himalayalar ile Tibet Platosu arasındaki kıraç topraklarda birer kale gibi yükselen kusursuz manastırları, dua bayrakları, stupaları ve saraylarıyla, İndus uygarlıklarının kaynağındaki Ladak, doğanın vahşi güzelliğini, Budizmin gizemini ve geleneksel yaşam biçimlerini keşfetmenin en doğru adresi…

LADAK

Müzeler ve Saraylar Kenti: TAHRAN

Elburz Dağları’nın güney yamacındaki Tahran, 9. yüzyılda başkent Rey iken küçük bir köydü. 18. yüzyılda başkent olan Tahran, nedense gezginlerin nezdinde Şiraz ve İsfahan’ın gerisinde kalıyor. Oysaki kent, Arkeoloji, Cam ve Seramik, Halı, Ulusal Mücevher ve Rıza Abbasi müzeleri, Gülistan ve Niavaran sarayları gibi İran’ın uzun geçmişinin ve kültürel birikiminin ihtişamını sunan yapılarıyla göz kamaştırıcı…

TAHRAN

Yağmurla Renklenen Çöl: ATACAMA

Şili’nin kuzeyindeki Atacama Çölü, Güney Pasifik’teki yüksek basınç alanı nedeniyle dünyanın en kurak çölü olarak biliniyor. 100 bin km2’lik alanının büyük bölümü kıyı sıradağlarının eteklerindeki tuzla çanaklarıyla doğu sıradağlarının yamaçlarından aşağıya doğru uzanan alüvyon yelpazelerinden oluşan Atacama, sert koşullarına rağmen yüzlerce canlı çeşidine ev sahipliği yapıyor. En güzel yüzünü ise, olur da yağmur düşerse pembe çiçeklere bürünerek gösteriyor.

ATACAMA

Türklerin Anayurdu: ALTAYLAR

Kutsal mezar anlamına gelen kurganlar, ger denen keçe çadırlar, boyları 10 metreyi aşan dev mezar taşları menhirler, ölümsüzlüğü ve dönüşümü vurgulayan bengi taşlar, öleni anmak için mezarının etrafına dikilen balballar, kutsallığına inanılan totem ongunlar… Türklerin yaklaşık 2500 yıl önce tarih sahnesine ilk kez çıktığı Altaylar, 20 bin nehir ve 7 bin gölle, insanla doğanın uyumunu halen koruyan benzersiz bir coğrafya.

ALTAYLAR

Sonsuzluğun Öteki Adı: KAMÇATKA

Sibirya’nın Pasifik Okyanusu’na uzanan yarımadası Kamçatka, Türkiye için dünyanın öbür ucu… Bazıları sönmüş, bazıları aktif durumda kırka yakın yanardağın, yer altından fışkıran suların, gayzerlerin bolca olduğu bir yer; aynı zamanda dünyanın en büyük ayılarının evi… El değmemiş doğasıyla sonsuzluğu anımsatan Kamçatka’ya gitmek, dünya uykudayken okyanusun ortasında eşsiz manzaralara sahip sabahlara uyanmak demek.

kamcatka

Deniz-Kum-Güneş: TAHİTİ

Pasifik Okyanusu’nun ortasına dağılmış haldeki 100’den fazla adadan oluşan Fransız Polinezyası’nın en büyük adası Tahiti, beyaz ve siyah kumlu plajları, korunaklı mavi lagünleri, gizemli arkeolojik kalıntıları, dağlık arazileri, şelaleleri ve enerjik kentleriyle cennetten bir köşe.

tahiti

Gezi önerisi paylaşmak için yorum kutusunu kullanabilirsiniz. Gak guk olmayan bir tatil rotanız olması dileğiyle.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Her Ay 140 Bin Kullanıcı Barış Manço Dinliyor
Önceki yazı
BIC Angels Girişimcilere Avrupa Yolunu Açıyor