Blog Yazarları için SEO Kontrol Listesi

Dijital dünyada her gün milyonlarca blog yazısı yayınlanıyor. SEO dostu olanların sayısı ise azınlıkta kalıyor. Yazınızı yayınlamadan önce hiç SEO kontrol listesinden geçirdiniz mi? Yoksa sizin SEO kontrol listeniz yok mu?

Yazı içerisinde anahtar kelimelerin ne kadar yoğun kullanıldığı, yazı başlığının blog yazısında geçip geçmediği, h1 etiketinde kullandığınız başlığın yazıyla ne oranda alakalı olduğu beni pek ilgilendirmiyor demeyin. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız yazınızı ölçüp biçmeden yayına almayın.

Tüm yazın dünyası bilgi ve tecrübelerden yararlanırken bir blog yazarı benzeri kaynakları kullanmadan rastgele yayın yapmamalıdır. Blog yazısı yazmak bir beceri işidir. Blog yazarının kendini beslemesi, okuması, deneyimlemesi, paylaşmayı bilmesi gerekir.

Okuyucuyu anlamalı, içeriği okuyucuya göre dizayn edebilmelidir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için doğru araçları kullanmalıdır. Blog yazarı kendine ait SEO kontrol listesi ile SEO dostu içerikler oluştururken aynı zaman kendine ait bir döküman oluşturabilir.

Yayınlamadan önce en az 1 kere okuyun

Blog yazınızı yayına almadan önce en az bir kere okuyun. SEO kontrol listenizin ilk maddesi son okuma olsun. Bir kitabın redaksiyondan geçmesi ne kadar önemliyse blog yazısı için son okuma o kadar önemlidir. Son okuma hem yanlışlarınızı görmenizi sağlar hem SEO dostu bir yazı oluşturmanın ilk adımıdır.

Yazarken farkında olmadığınız hataları okurken görebilirsiniz. Anlatımda ve imlada yapacağınız hatalar sitenizde geçirilen ortalama süreyi düşürür. Sitede kalma süresi düşük bir siteyi arama motorları alt sayfalarda çıkarırlar. Yazınızı yayınlamadan önce en az 1 kere okuyup önce kendiniz inanın.

Yazı başlığını doğru seçin

Okuyucular için harika bir yazı oluşturdunuz. Lakin kimse sizi pusuya yatıp yazı yayınlayın diye beklemez. Doğru kitleye ulaşmak ve yazınızın arama motorunda popüler olmasını sağlamak için yazınızın başlığı en önemli kısımdır.

Arama motorunda başlık demek mağazada duran bir kitabın kapağı demektir. Yani yazınızı satmanın en iyi yolu en iyi başlığı seçmektir. Çünkü arama motorlarında tıklanan yer yazı başlığıdır.

Yazınızın içeriğine göre “Google Kelime Aracı” ile ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Kullanıcıların sizin içeriğinizi nasıl aradığını bulmanın en iyi yolu bu aracı kullanmaktır. Doğru başlığı seçmeniz arama sonuçlarında doğru yerde mücadele etmenizi sağlar. Yanlış yola girmemek için yazınıza uygun arama kalıbını bulun.

Arama kalıbını bulduysanız kalıcı bağlantınızı bu kalıba göre oluşturabilirsiniz. Rekabet düzeyi yüksek değilse heyecan uyandırıcı şekilde başlığı revize edebilirsiniz. Amacınız okuyucuyu yönlendirmek olmalıdır.

Yazı başlığı oluşturmak için daha fazla bilgi almak istiyorsanız Blog yazısı için başlık nasıl seçilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Okuyucu yazıdan istediğini alsın (SEO odaklı)

Arama motorundan gelen bir ziyaretçi yazıdan istediğini alamazsa arama motoru size istediğinizi vermez. Düzenli ve yüksek trafik elde etmek istiyorsanız içeriklerinizde sonuç odaklı olun. Okuyucular için kısa ve öz metinler oluşturun. Birbirini tekrar eden metinlerden oluşan yazılar SEO uyumlu değildir. Bu yazıyı örnek verelim.

Blog Yazarları için SEO Kontrol Listesi” başlığını okuyan bir kullanıcı kontrol listesinden çok SEO dostu yazı oluşturmakla ilgilenecektir. Yazının sonuna geldiğinde kendine ait bir blog yazısını nasıl SEO dostu hale getireceğini öğrenmelidir.

Yazı içerisinde ilgili yazılara link verin (SEO bağlantıları)

Konuyla alakalı eski yazılarınız varsa yazı içerisinde tavsiye edebilirsiniz. Linkleme yaparken – rel="bookmark" – etkiketini kullanın ve linkleri kalın font ile gösterin. İnternet dünyası bağlantılar sistemi üzerine kuruludur. Arama motorları birbirine doğru bağlanmış her yazıyı +1 öne çıkarır.

Eski yazılara link vermenin amacı mevcut konunun daha iyi anlaşılması olmalıdır. Okuyuculara yardımcı olursanız arama motorları size yardımcı olacaktır. Bağlantılar oluşturmanın bir başka önemi ise arama motorlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesidir. Yazı içerisinde yer alan bir bağlantıdan başka bir yazıya erişebilir.

Yazıda kırık link olmamasına dikkat edin

Kırık link kullanıcı dostu olmadığında yazınız da SEO dostu olmayacaktır. Son okumadan hariç yazınızda yer alan linklerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çalışmayan linkler kullanıcıya zaman kaybettirir. Ayrıca arama motorları da siteyi tararken kırık linkler için zaman kaybedecektir. Zaman kaybının faturası midenize oturmasın.

SEO eklentisi kullanın (SEO destek)

Yazınızı bir SEO eklentisinin desteği ile yayına alın. Dijital Karga olarak SEO dostu yazılar oluştururken All In One Seo Pack eklentisini kullanıyoruz. Başlıkta ve açıklamada kullanılan karakter sayısını her yazıya göre özel olarak vermektedir. Hem doğru rakamlarla çalışıp hem kolay yoldan bunu sağlayabilirsiniz. Index almasını istemediğiniz bir yazıyı bu eklenti ile kapatabilirsiniz. No-index (her yazı için opsiyoneldir) özelliğini kullanmanız yeterli.

SEO kontrol listemiz bu kadarla sınırlı değil. Paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Cevizlik Girişimler: Biryudumkitap
Önceki yazı
Zaman Kazandıran 16 Alan Adı Bulma Aracı