Bir blog meydana getirmek için sadece güzel bir fikrinizin olması ve güzel bir blog adına sahip olmanız yetmiyor. Bunun yanı sıra blogunuzu nasıl açacağınızı bilmeniz ve daha da önemlisi kafanızdaki blog yapısını hangi platformu kullanarak açacağınızı bilmeniz gerekir. Bu rehber içerisinde günümüzde bloglama için kullanılan en popüler bloglama sistemlerine değinecek ve hepsinin önemli yanlarını ortaya çıkartacağız. Bunun yanı sıra sizlere detaylı bir şekilde blog nasıl açılır sorusunun da cevabını vermiş olacağız.
(Yazımıza başlamadan önce sizin de yanınızda bir karalama kağıdı bulundurmanız çok daha kolay bir şekilde kafanızdaki blogunuzu şekillendirmeye yardımcı olabilir.)
Öncelikle ilk iş olarak size bloglama dünyasındaki her fikrin meydana getirilebileceği bloglama sistemlerinden bahsedelim;
- WordPress (kendi alanınızda)
- WordPress (WordPress alanında)
- Blogger
- Tumblr
- Drupal
Yukarıda isimlerine değinmiş olduğumuz sistemler global olarak yani tüm dünyada bloglamak söz konusu olduğunda kullanıcıların en çok tercih ettiği zirvede bulunan bloglama sistemleri veya platformlarıdır. Şimdi aşağıda ise en önemli kriterlere yer vereceğiz. Bu kriterlerin yanına muhtemelen siz ekstradan bir kriter eklemeye kalkmayacaksınızdır fakat kendi kriterleriniz varsa onları da bu listeye eklemeyi düşünebilirsiniz.
- Fiyat
- Kontrol seviyesi
- Para kazanma fırsatları
- Kullanım kolaylığı
- SEO Dostluğu
Şimdi tüm bu kriterleri de göz önünde bulundurarak aşağıda her bir bloglama sistemine birer birer mercek tutarak sizi aydınlatacağız. Daha sonraki günlerde her bir blogun nasıl kurlabileceğine dair video ve görseller ile süslenmiş yeni konuları dijitalkarga.com içerisinden takip edebileceksiniz.
WordPress (Kendi alanınızda)
WordPress, CMS sistemleri arasında ücretsiz olması ve bir çok özelliği ile öne çıkıyor. Fakat kendi alanınızda bir WordPress blog oluşturmak istiyorsanız blogunuz için bir domain ve hosting sahibi olmanız gerekir. Kendi alanınızda bir WordPress blog oluşturmanın olumsuz yanı bu iş için her yıl belli bir bütçe ayırmanızın gerekecek olmasıdır. Bunun dışında ise WordPress oldukça kolay kullanılabilir bir CMS sistemidir.
WordPress ile para kazanma açısından bir çok şey yapabilirsiniz ve WordPress için kurulmuş olan deniz-i derya dünya içerisinden işinize yarayacak veya lazım olacak tema ile eklentileri muhtemelen tamamen ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz. Tabi, WordPress’in tamamen SEO dostu bir sistem olduğunun da sanırım tekrardan altını çizmek gerekiyor. Ayrıca oldukça kolay bir şekilde WordPress kullanımı öğrenilebilir.
WordPress (WordPress alanında)
Eğer WordPress’in kendi sitesi üzerinden bir blog oluşturmak isterseniz o zaman siteadi.wordpress.com adıyla kolaylıkla bir wordpress kurabilirsiniz. Fakat WordPress’in yasaları gereğince bu kurmuş olduğunuz blog üzerinden reklam kaygısı güderek yayın yapmıyor olmanız gerekir. Yani, bu seçeneği seçtiğiniz zaman kolay kullanım, sıfır maliyet ve SEO dostu olmayı kazanırsınız fakat aynı şekilde para kazanma fırsatlarını daha oyunun başından sıfıra indirgemiş olursunuz. Eğer amacınız para kazanmak değilse sadece bir başlangıç yapmak istiyorum diyorsanız veya yıllara meydan okuyacak ayda yılda bir yazacağım yazılar internet dünyasından hiç kaybolmasın diyorsanız o zaman bu seçenek de tercih edilebilir demektir.
Blogger
Bu platform, Google’ın bizzat kendi kontrolu altında yer alır. Fakat maalesef pekte kullanıcı dostu olduğunu söyleyemeyiz. Tasarım konusunda WordPress’e göre hem daha basit kalır hem de temalarını bulma konusunda bir kaç tık daha fazla güçlük ile karşılaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde SEO açısından Blogger’ı birçok kişi güçlü görür. Fakat aslında WordPress ile karşılaştırdığınızda SEO açısından bir eksi puana sahiptir. Hosting masrafınızın olmayacak olması ve domain masrafınızın olmayacak olması bir avantajdır. Yine aynı şekilde Blogger ile kısa süre sonra içeriklerinizden gelir elde etmeye de başlayabilirsiniz.
Tumblr
Aslında Tumblr tam olarak bir bloglama sistemi değil. Yani bu sistem yarı sosyal medyatik yarı da blogging sistemi. Tumblr blogların hepsini kendi bünyesi içerisinde barındırıyor. Yani Tumblr kullanıcıları hosting ve domain masrafı düşünmek zorunda değil. Fakat o kadar blogun arasından öne çıkmak için bir domain satın almak gereklilik oluyor. GIF’ler ile yapılan paylaşımlar ve çok daha fazlası ile Tumblr özellikle kişisel blog açmak isteyen fakat yazma konusunda yeteneğinin hiç olmadığına inananlara göre.
Drupal
Hoş bir yapısının olmasının yanı sıra kullanıcı dostu değildir. Yani, eğer internet ile özellikle yeni tanışmış veya blogculuk maceranıza ilk defa yol alacak biriyseniz o halde Drupal kullanım zorluğu açısından sizi biraz yorabilir. SEO açısından da diğer sistemlere göre birkaç tık geride kalması onu biraz sıkıntılı hale getiriyor.