Asana sanskritce ‘duruş’ veya ‘pozisyon’ anlamına gelir. Bir yandan meditasyonda, bir pozisyonda uzun süre rahat oturma yeteneğini geliştirmek için, diğer yanda vücuttaki enerji merkezlerini aktifleştirmek için geliştirilmiştir yoga duruşlarıdır. Asanalar farkındalığı arttırmakta ve bedenin, zihnin, ruhun keşfedilmesi için temeller hazırlamaktadır.
Asana.com sitesini kendi adı ekseninde anlayacak olursak ekip yönetimi hakkında sahip olacağınız bilgiler artı değer kazanacaktır. Ekip yönetiminizi online ortama taşımak istiyorsanız en iyi yollarından biri Asana sistemini kullanmaktan geçiyor.
Online ekip yönetiminde kullanabileceğiniz işlevsel bir sosyal ağdan bahsediyoruz. Asana, Facebook kurucularından Dustin Moskovitz tarafından geliştirilmiş, son derece kullanışlı proje yönetim sistemlerinden biri.
Türkiye’de kullanım oranı çok yüksek olmayan Asana, ekip yönetimini online mecraya taşımanızı sağlıyor. Kolay kullanımı ve gözü yormayan arayüzü ile proje yönetiminizi bu ağ üzerinden yürütebilirsiniz. Farklı fonkiyonlarıyla online ekip yönetimini kolaylaştıran Asana aracılığıyla tüm hareketlerinizi arşivleyebilirsiniz. Kolay kullanım diyoruz ama çok fonksiyonlu olması ilk etapta zorlanmanıza neden olabilir.
Dustin’in gelişmekte olan projesi Asana’nın işlevlerinden bahsedelim. Asana tüm kullanıcılara açık ve ücretsiz bir sitedir. Kurumsal denilebilecek düzeyde hizmet altyapısı sağlayan bir sistemin ücretsiz olmasına Kargalar bile şaşkın.
Yeni fikirlerinizi ekleyebilirsiniz. Mevcut işlerinizi aktarabilirsiniz. Projelendirme yapalabilirsiniz. Fikir ve projelerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Sisteme dahil ettiğiniz takım arkadaşlarınız ile beyin fırtınası yapabilirsiniz. İşler ciddiye bindiği takdirde kategorize edilmiş dökümantasyon yapabilir, iş planını çıkarabilirsiniz. Sadece kendi çevrenizdekilerle değil. Diğer Asana kullanıcıları ile iletişime geçebilirsiniz.
Dediğimiz gibi ilk başlayanlara karışık gelebilir, kullandıkça klavyeniz açılacaktır. Görev dağılımları yapmaya başladıkça hızlı yürüyecek, mail adresleriniz ile entegre çalıştığı görünce işlerinizi hızlandıracaksınız. Projeleriniz için görev dağılımı yapabilir, birden fazla kişiyi davet edebiliyorsunuz. Ayrıca proje içeriği ile ilgili yazılan herhangi bir yazı, mail ile geliyor. Üstüne üstlük maile yanıt verdiğinizde içerik doğruca gitmesi gereken yere gidiyor. Bu özelliği özellikle çok sevdim.
Asana, bir organizasyon oluşturmada yardımcı olabilir. Facebook, Twitter gibi ağlardan farklı olan bu ağı kullanmak için kurcalama alışkanlığınız olsa iyi olur. Profilinizi oluşturduktan sonra anlatılandan farklı işlevleri de göreceksiniz, üye olduktan sonra kullanımının basitliğini görebilir, arkadaşlarınızı da davet ederek Dustin Moskovitz’in bu projesine katılabilirsiniz.