Android Artık Kendini Geliştirmiyor Mu?

Son güncellemelere bakınca: “Android artık kendini geliştirmiyor!” diyebilir miyiz?

Makyajı sürekli değişiyor bunların

Microsoft ile veya Apple ile Android’i gelişim açısından karşılaştıracak olursak: Görünür gelişmeler (genel olarak) Apple ve Microsoft’ta arayüzden öteye gitmedi.

Tüm dolaplar arka planda dönüyor

Arka plandaki gelişmeler ise Microsoft’ta neredeyse 15 yıldır çok ufak yüzdede. Apple’da ise 4 yıldır durmuş gibi sanki.

Android ise arka planda uğraşıyor hala; daha hızlı, daha kararlı (donma, tıkanma ve aşırı ısınma, sistem yeniden başlatması olmasın diye) ve daha verimli çalışmak için.

Ancak bu Android cep telefonlarında çok az fark ediliyor. Sebebi ise rakamsal teknolojik verilere üreticilerin kilitlenmesi ve müşteriyi bununla tavlamaları. Yeni modellerin bellekleri daha yüksek, hafızaları daha çok, kamera özellikleri daha iyi vs. diye.

Halbuki 3 sene önceki Android cihazlar bugünkilerin çeyrek gücündeydiler. Ve son kullanıcıya yavaşlık, donma noktasında bugün ki ile aynı problemleri yaşatıyorlardı.

Dünyanın son teknolojisi ama sürekli donuyor, hata veriyor!

Yani Android’de bir gelişme olmadı mı? Oldu olmasına da üreticilerin sisteme ekledikleri kendi yazılımları ve ortak bileşenler ve zorunlu uygulamalar burada suçlu.

Suçlu aslında dev markalar

Artık cihazlar 8 misli daha kuvvetli ancak problemler aynı ölçüde giderilmedi. Üreticilerin zorunlu uygulama ve özellikleri de 8 misli arttı. Yani suçlu olan dev elektronik markaların kendileri.

Bir “Amiral Gemisi” satın alıyorsunuz daha henüz bir şey yüklememişsiniz ancak arka planda çalışan ortalama 80 uygulama var çünkü!

Yerinde saymak belki de kök salmaktır?

Peki, madem IOS ve Microsoft yerinde sayıyor gibiyse neden silinip gitmediler? Sebebi çok basit: belli bir doygunluğa ulaşan işletim sistemleri bu noktadan sonra çözüm ortakları/hizmet ortakları arayışına geçiyorlar veya doğrudan bunları satın alıyorlar.

Instagram’ı Facebook’un satın alması, WhatsApp ile reklam anlaşması yapması. Microsoft’un doğrudan kullanıcı şirketlere çözümler sunması, STK ve eğitim kitlelerine %50 indirim sunması, başka teknoloji şirketleriyle (küçük dahi olsalar) ortaklığa girmesi veya satın alması gibi.

Android’de (yani Google) yukarıdakilere benzer düzinelerce operasyonel/sansasyonel işler yapmadı değil hani.

Bu çocuk daha büyüyecek

Sonuç itibariyle. Microsoft alt yapı gelişimini düzinelerce yıla dayandırıyor. Apple da öyle. iPhone telefonlar tamamı ile MAC işletim sisteminin widget’lerine dayanıyor. İnsan yerine koyacak olursak Microsoft ve Apple birer amca. Android ise henüz 10 yaşında ve henüz 2009 yılından bu yana insanlarla tanışıyor. Linux dedesinden hikayeler dinleyerek büyümüş. Ergenlik dönemine girmemiş bir çocuk hala.

Bu çocuk daha büyüyecek. Ve şimdiden (doğru/yanlış) boyundan büyük işler yapıyor.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Sinema Gündemi #Haftalık’tan Sorulur: Geekyapar!
Önceki yazı
Cevizlik Girişimler: Ayder