En Güzelinden Amerika Gezi Notları Vol.3 – Trump Seremonisi

Trump Seremonisi

En Güzelinden Amerika Gezi Notları Vol.3 – Trump Seremonisi ile gözlemlerime devam ediyorum. Bir aydır buradayım. Normal bir şekilde gezmiyorum, sürekli etrafı izleyip, tanıdıkların, tanıdık olmayanların, yoldan geçenlerin, markettekilerin, öğretmenlerimin hepsini sorularımla sersem ediyorum. Bu yüzdendir ki, kaldığımız yerden buraları gagalamaya devam.

Bildiğiniz üzere Amerika Başkanlık Seçimleri tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Adaylar yeri geldi desteklendi, yeri geldi sert biçimde eleştirildi. Gagalamamızın bu sefer ki sebebi, süreci bir nebze de olsa incelemek. Takip, kargaların işidir. Kargaların takibinde Trump Seremonisi var.

1972 yılından itibaren, 4 yılda bir Kasım ayının ilk Pazartesi gününü izleyen Salı gününde Amerika’da başkanlık seçimleri tekrarlanmaktadır. En son başkanlık seçimini de 8 Kasım 2016’da, Cumhuriyetçi Parti adına Hillary Clinton’ı mağlup ederek Donald J. Trump kazandı. 20 Ocak 2017’de ise, başkanlık görevini Barack Obama’dan devraldı. Seçim süreci de, başkanlık seremonisi de oldukça olaylı geçti.

Trump Seremonisi hakkında detaylara inelim. Donald J. Trump’ın bu kadar tepki almasına neden olan vaatlerine bakalım,

  • Meksika ve ABD sınırına duvar çekilmesi (Masrafları Meksika karşılayacak).
  • ‘Ben Müslümanları seviyorum. Bence Müslümanlar harika insanlardır’ söyleminin hemen arkasından Müslümanların geçici bir süre ülkeye girişlerinin engellenmesine yönelik çalışmaların olacağını belirtmesi ana politikasını oluşturmaktadır. Ülke belirtmese de, mültecilere yönelik olduğunu yer yer belirtmiştir.
  • ABD, Kanada ve Meksika arasındaki Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması NAFTA’yı feshetmek (Ekonomistler tedirgin).
  • Yabancı ve ABD’li şirketlerin gümrük cezaları yoluyla ABD içinde üretim yapmaya zorlanması ve böylece de ülke içinde daha fazla iş imkanı yaratılması (Bu yolla şirketlere gözdağı verilmesi sonuçlarını göstermeye başladı ancak Çin’e de gelecek gümrük cezaları ile Çin ile aralarındaki ticaretin sıkıntıya düşüp düşmeyeceği merak konusu).
  • Vergi üst sınırının %39’dan %33’e düşürülmesi, şirket vergilerinin %35’ten %15’e düşürülmesi (Bundan ise en üst gelir seviyesindekiler yararlanacak).
  • Israrla iklim değişikliğinin yalan olduğunu savunsa da seçim sürecinden sonra yaşanan değişikliği kabul etti. Paris İklim Sözleşmesi’ni inceleyip, dahil olup olmayacaklarına daha sonra karar vereceğini açıkladı (Ancak Obama döneminde kabul edildiğinden süreç başlamış oldu, hayata geçmesi bürokratik süreç dolayısı ile 4 yılı bulacak).
  • Kömür, gaz, petrolü seviyor ve şiddetle de savunuyor. Çevre açısından oldukça tartışmalı kaya gazı sondajını hızlandırmayı planlıyor (çevreciler eylemlerini hızlandırdı).
  • Kendi hastalık sağlık sigortası planı bulunan Trump, ‘ucuz ve herkese sunulan’ sağlık hizmeti getirmeyi planlıyor ancak bununla alakalı açıklama ve plan henüz yapılmadı (Sadece vaat var, zaten bunun için destekleyenler çok fazla zira burada sağlık normal değil, enteresan bir şekilde pahalı. Gayri ihtiyari bayılırsanız ve ambulans kapınıza gelirse 50.000 $’ı gözden çıkarmalısınız-bunun detaylarını bilahare yazacağım).

Evet, yüzeysel olarak olaylı geçen ve tüm dünya devletleri tarafından takip edilen seçim sürecinde verilen vaatler bu şekilde. Ekonominin, bu şekilde ilerlerse, ciddi derecede zarar göreceği ekonomistler tarafından tüm televizyon programlarında hararetle anlatılıyor ve tartışılıyor. Bu zararın sadece Amerika’yı değil, onunla ticaret yapan her ülkeyi etkileyeceğe benziyor.

Seçim süreci bittikten ve yaklaşık 2 aylık bekleme süresinden sonra, 20 Ocak’ta koltuğu Barack Obama’dan devralan Donald J. Trump’ın koltuk seremonisi nasıl oldu?

Sizler için bir gün boyunca süreci takip ettim. İçim sıkıldı, baygınlık geçirdim. Gidip koltuğu koşa koşa kendilerine ulaştırmak istedim ki, bu kadar çileyi bize çektirmesinler. Olay tam olarak sabah 8.30’da başlayarak, akşam 19.00’da son oturuma geçilerek tamamlandı. Oturum diyorum, çünkü parça parça sınav gibiydi hepsi. Hem duruşları hem de sorun çıkmamasının çalışılması ile tam bir taç giyme töreni ile karşılaştık. Bu kadar detaylı ve şatafatlı olması aslında dünyaya da ufaktan göz dağı vermeye çalışmalarının göstergesiydi. Her 4 senede bir tekrarlanan ‘göz dağı taç giyme töreni-biz büyük bir ülkeyiz’ seçim seremonisi.

  • Sabah 8.30’da seçilen başkan, yemin törenine katılmadan önce sabah ayinine katılır.
  • Seçilmiş başkan, eşi ile birlikte Beyaz Saraya gelerek, selefi ve eşi ile birlikte baş başa görüşür.
  • Görevi devreden başkan yardımcıları, eşleri, görev alanlar, seçilenler, seçilmişler, sevilenler, sevilmişler, minimum bilimum halef-seleflerin hepsi bir sürü siyah uzun arabalarla tören kortejine katılırlar.
  • Amerika Kongre Binası önünde yemin töreni gerçekleştirilir (Seçilmiş başkan yardımcısının da çok fena havası oluyor. O da ayrıca yemin ediyor. Peşinden başkan yeminini ediyor. Yeminler edilirken, ellerini koydukları İncil’i eşler tutuyor).
  • Orkestra bir iki türkü patlatır, 21 pare top atışı yapılır.
  • Oradan Başkan, eski başkanı uçağına uğurlar. Gittiğinden emin olana kadar havaalanı sahasında bekler (Ancak ortada dolanan görüntülere göre, Obama el sallamadan Trump Başkan arkasını dönmüş, üzüldük).
  • Eski başkanı uğurladıktan sonra, öğle yemeğine katılırlar. Geleneksel Kongre Yemeği’nde Başkan, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine konuşma yapar (Bu yemekte başkandan çok başkan yardımcısına defalarca teşekkür edildi, ayrıca Hillary Clinton’ı da Trump ayakta alkışlattı).
  • Geçit töreni yapılır, bu da Beyaz Saray’da sona erer (Tabi tüm bunları başkan, başkan yardımcısı ve eşleri hep birlikte yapıyorlar).
  • Durun daha bitmedi, son olarak 19.00’da 10 tane resmi ve çok sayıda resmi olmayan balolar verilerek, seremoni tamamlanır.

Ve gece sona ererken tüm dünya Trump Seremonisi izlemeye devam etmekteydi. Bir sonraki En Güzelinden Amerika Gezi Notları yazısında görüşmek üzere.

Amerika’yı gagalamaya devam, her şey güzel olacak.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
Pazarlama Kurusu WhatsApp Röportajı #kargayakonuş
Önceki yazı
Kargaları Bile Kıskandıran Twitter Arama İpuçları