ABD Tik Tok’u neden hedef tahtasına koydu?

tik-tok

  • Donald Trump Tik Tok’a adeta savaş açtı.
  • Tik Tok’un ABD’de kamu kurumlarında kullanılması yasaklandı.
  • Diğer ülkelerden farklı sosyal medya platformlarına yönelik yasaklar gelebilir.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları Tik Tok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik 2 kararnameye imza attı.

Bununla birlikte ABD’de hükümet çalışanları başta olmak üzere ülkenin büyük bir bölümüne Tik Tok kullanma yasağı geldi. Tüm bunlara sebep olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın Çinli uygulamaları ülkesinin güvenliği açısından tehdit olarak görmesi gösteriliyor. İmzalanan kararnamede de bu uygulamaların ABD’nin ulusal güvenlik, ekonomi ve dış politikasının etkilendiği ifadesi yer alıyor. Bu kararın Tik Tok cephesinde nasıl yankı bulacağı ise haliyle merak konusu.

Çıkar Savaşları

Trump’ın Tik Tok kararını duyurmasının ardından en ilginç gelişme Tik Tok’un geliştiricisi ByteDance şirketi konusunda oldu. ByteDance şirketinin hisselerinin %70’i zaten Amerikalı yatırımcılarda. Hal böyleyken bu konuda ABD’li yatırımcılarla ABD hükümeti karşı karşıya gelmiş oluyor. Burada aslan payını kapma mücadelesinde verilen bir güç savaşı var. Bu savaş Tik Tok’u olduğu kadar diğer sosyal medya platformlarını da ilgilendiriyor. Öyle görülüyor ki Tik Tok ile ilgili yaşanan bu gelişme en fazla Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg’i endişelendirmiş. ABD tarafından uygulanan bu yasak diğer ülkelerde Facebook ve Instagram için de uygulanabilir diye. Ülkelerin yönetimleri tarafından alınan bu denli önemli kararlar çarpan etkisi yaratarak farklı ülkeleri de etkileyebilmektedir.

Diğer Ülkelerden Yasaklama Gelebilir

Çin, Rusya ve İran gibi doğu bloğunda yer alan ülkeler de ABD merkezli sosyal medya platformlarına yönelik yasaklama formülünü hayata geçirebilirler. Bu tür kararlar alınırken çok yönlü düşünmek her zaman önemli. Her biri milyonlarca kullanıcıya sahip bu platformlar dünya çapında kitleleri harekete geçirme gücüne sahipler. Pek tabi bu platformlar faaliyet gösterdiği ülkelerde yasal düzenlemeye tabi olmalı ve denetlenmeliler. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu platformlar aracılığıyla hükümetlere yönelik her türlü olumsuz algı faaliyetleri yürütülerek kitleler kolaylıkla yönlendirilebilmektedir. Sözün özü sosyal medya platformları ile ilgili alınacak her kararda olay tüm yönleriyle düşünülerek hareket edilmeli gündelik politikalar uğruna uzun vadeli kazanımlar yok edilmemelidir.


Karga’yı Sosyal Medyada da Takip Edin -> www.instagram.com/dijitalkarga

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Sonraki yazı
E-Ticaret e Dair Tüm Bildiklerinizi Unutun!
Önceki yazı
Dünya Devi Markaların Dijital Boykotu Ne Anlama Geliyor?